Millainen maila padelissa on? Millaisen padelmailan tarvitsen?

Millainen maila padelissa on? Millaisen padelmailan tarvitsen?
Terveys & Liikunta

Padel on yksi tämän hetken suosituimmista urheilulajeista ja moni joka sitä kerran kokeilee, lähtee pelaamaan uudelleenkin. Valitse oikeanlainen padelmaila, jotta pelaaminen on mahdollisimman sujuvaa ja mielekästä.

Mitä tulee huomioida padelmailan valinnassa?

Padelmailan valinta voi alussa tuottaa päänvaivaa, sillä padelmailoissa on eroavaisuuksia ja erilaisia ominaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon mailaa valitessa. Ensimmäinen asia, johon tulee kiinnittää huomiota valintaa tehdessä, on mailan muoto. Padelmailat jaetaan kolmeen eri muotoon: pisaran muotoiset, pyöreät ja timantin muotoiset. Jälkimmäiset sopivat paremmin kokeneemmille pelaajille, sillä niissä on usein korkeampi tasapainopiste ja ne ovat enemmän kärkipainotteisia, minkä vuoksi kontrolli mailaan on hieman huonompi, mutta se antaa kovemman vauhdin lyönnille. Ranteisiin kohdistuva rasitus on suurempi timantin muotoisissa mailoissa, joten senkin vuoksi ne sopivat paremmin vähän enemmän kokemusta omaavalle pelaajalle, joka on jo tottunut mailojen käsittelyyn ja rasitus ei enää ole niin kova.

Aloittelevalle pelaajalle sopii pyöreä malli, jossa on laajempi sweetspot, eli otollinen lyömäpinta. Näin lyöntiä on helpompi kontrolloida, mutta vauhtia on sen sijaan vähemmän. Pisaran muotoiset mailat eli droppimailat ovat yhdistelmä näistä kahdesta mailasta, ja ne sopivat kuin aloittelevammalle harrastajalle, että kilpapelaajalle. Monet eri urheilun verkkokaupat myyvät padelmailoja, ja ReviewsBird.fi tarjoaa muiden käyttäjien arvosteluja kaupoista, jotta löydät parhaat mahdolliset padeltarvikkeet mahdollisimman sujuvasti.

Mailan paino

Kannattaa kokeilla eri painoisia mailoja ja valita itselle sopivin, sillä liian raskasta mailaa on varsinkin alussa vaikea kontrolloida. Kun taidot karttuvat, voi myöhemmin vaihtaa painavampaan mailaan, jolla saa enemmän vauhtia ja voimaa lyönteihin. Normaalisti nykyajan mailat painavat noin 355 - 395 grammaa ja ero saattaa kuulostaa pieneltä, mutta sillä on suurikin merkitys.

Nuorelle pelaajalle, jolla ei ehkä voimaa vielä ole niin paljon, kannattaa myös ensin harjoitella pelaamista kevyellä mailalla. Kannattaa myös huomata, että painavampi maila kuormittaa enemmän ranteita, ja varsinkin alussa ne voivat kipeytyä, jos mailapeleistä ei ennestään ole kokemusta. Alussa aloittelevan pelaajan kannattaa pitää peliajat myös lyhyempänä, jotta kädet ehtivät tottua. Terveys on liikuntalajeissa aina pelaajalla etusijalla ja kukaan ei halua rikkoa paikkoja, vaikka tämä uusi, hauska laji tempaakin helposti mukaansa ja pelaamista ei malttaisi millään lopettaa! Malta kuitenkin mielesi, niin vältyt rasitusvammoilta ja nyrjähdyksiltä.

Mailan paksuus

Myös mailan paksuutta on erilaista, yleisimmin maila on joko 36 tai 38 mm paksuisia, ja paksummalla on lähtökohtaisesti helpompi pelata. Tässä aloittaja voi käyttää 38 mm painoista mailaa, sillä se on kevyemmin pelattava ja sillä on helpompi lyödä. Mailaan tulee valita myös sopivan kokoinen grippi, sillä liian ohut grippi voi aiheuttaa liian kovan ja jännittyneen otteen, kun taas gripin ollessa liian paksu voi maila liukua pois kädestä.

Myös osumapinta-alan pinnan rakenne vaikuttaa valintaan, sillä kovempi pinta ala tarjoaa enemmän kontrollia mutta vähemmän vauhtia, kun taas pehmeä pinta toimii juuri päin vastoin. Tämä on kuitenkin mieltymys kysymys ja molemmat pinnat voivat soveltua sinulle pelitaustasta riippumatta.

Pelaatko etukentässä vai enemmän takana?

Padelin säännöt ovat yksinkertaiset ja padelia pelataan aina nelinpelinä. Molemmilla puolilla pelaa siis kaksi pelaajaa, joiden kummankin täytyy pitää pelissä oma puolensa. Puolia voi vaihtaa erätauolla, mikäli niin haluaa. Mailan valintaankin vaikuttaa se, pelaako pelaaja enemmän etu- vai takakentässä. Usein etukentässä lyönnit ovat kevyempiä ja maltillisempia, kuin taas enemmän takana pelaava tarvii enemmän voimaa ja kovempia lyöntejä.

Padelkenttä on noin ¼ tenniskentän koosta, mutta kyllä padelissakin tarvitaan voimaa ja erittäin hyvää syöttötekniikkaa. Tekniikkaa kannattaakin harjoitella erilaisilla mailoilla, jotta selviää, mikä itselle on sopiva. Alussa voi käyttää kevyempää pyöreän muotoista mailaa, jossa osumapintaa on enemmän ja mailaa on helpompi käsitellä, ja taitojen karttuessa tai harjoitellessa muutenkin voi kokeilla erilaisia mailoja saadakseen erilaista tuntumaa ja löytääkseen itselle juuri sopivimman vaihtoehdon.

Parhaat padelmailat 2022

Koska padelin suosio jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan Suomessa, tulee markkinoille jatkuvasti uusia mailoja. Parhaat padelmailat 2022 on jo julkaistu ja jälleen markkinoilla on entistäkin parempia mailoja, ja enemmän vaihtoehtoja. Naisille on omat mailat, kuin myös junioreille, nuorille sekä miehille. Jos siis etsit laadukasta mailaa, löydät kyllä itsellesi sopivan, olitpa sitten padelin parissa jo kokenut konkari tai vasta-alkaja.

Pelaaminen on hauskempaa ja peliin pääsee paremmin sisälle, kun valitsee itselleen sopivan mailan. Kun pallon kontrollointi käy helposti ja taidot karttuvat, kannattaa valita maila omiin vahvuuksiin sopivasti ja antaa mailan tuoda parhaat puolesi esiin!

Padelia voi nykyisin harrastaa eri puolilla Suomea, sillä kenttiä löytyy jo yli 600! Muutaman seuran mainitakseni esimerkiksi Open padel Helsinki ja padel Kuopio tarjoavat seuratoimintaa, erilaisia valmennuskursseja sekä kilpailuja lajin harrastajille. Jos et vielä ole kokeillut, nyt on aika nykäistä treenikaveria hihasta ja sukeltaa mailapelien maailmaan!

Lisää Terveys & Liikunta