Mikä on korkea hemoglobiini ja mitä se tarkoittaa?

Mikä on korkea hemoglobiini ja mitä se tarkoittaa?
Terveys & Liikunta

Hemoglobiini ja viitearvot

Hemoglobiini kertoo metabolisesta terveydestä ja onkin hyvä mittari siihen, millaisessa hapessa ihminen on. B-Hb on lyhennelmä veren hemoglobiiniarvosta ja se kertoo, kuinka paljon kokoveressä on hemoglobiinia ja myös epäsuorasti sen, kuinka paljon veressä on punasoluja. Korkealla hemoglobiinilla on yhteys yleisiin kansantauteihin ja sen vuoksi onkin tärkeää välillä käydä mittauttamassa oma hemoglobiininsa, jotta ehtii hyvissä ajoin puuttua ja tehdä korjausliikkeen, mikäli arvot eivät ole kohdallaan.

Hemoglobiinin viitearvot ovat miehillä 134–167 g/l ja naisilla 117–155 g/l ja se on yksi yleisimmin mitatuista laboratorioarvoista. Lapsilla viitearvot vaihtelevat aika paljon iän mukaan. Esimerkiksi vauvat saavuttavat noin 2-3 kuukauden iässä 110-120 g/l arvot, jotka säilyvät aikalailla samana kouluikään saakka.

Mikä on korkea hemoglobiini?

Korkean hemoglobiinin takana voi olla elimistön korjaustoimi, sillä mikäli hapensaanti syystä tai toisesta ei elimistössä ole riittävä, se pyrkii korjaamaan sitä lisäämällä hemoglobiinia. Hemoglobiiniarvot voivat nousta liian korkeiksi esimerkiksi tupakoivilla ihmisillä. Tupakansavusta elimistöön kulkeutuva häkä vähentää veren normaalia hapettumista. Kroonisessa keuhkosairaudessa sen sijaan hapen kuljetus vereen on häiriintynyt ja se puolestaan suurentaa hemoglobiiniarvoa.

Korkealla vuoristossa asuvilla hemoglobiini on korkea sen vuoksi, että ilmassa on normaalia vähemmän happea. Ammattiurheilijat käyttävät tätä hyväkseen, sillä kun he viettävät aikaa vuoristossa tai alppimajassa, hengitysilmassa on happea vähemmän ja hemoglobiiniarvot nousevat. Vuoristoharjoittelua käytetään hyväksi kestävyysurheilussa, sillä tärkein tekijä kestävyyssuorituskyvyn kehittymiseen vuoristossa on EPO-hormonin aktiivisuuden lisääntyminen. Se kiihdyttää veren punasolutuotantoa ja sitä kautta parantaa veren hapen kuljetuskykyä.

Kun veressä on liikaa erytrosyyttejä eli punasoluja, on hemoglobiiniarvokin usein suurentunut. Suomessa yleisin syy hapenpuutteen aiheuttamaan punasolujen määrän kasvuun on keuhkoahtaumatauti. Se syntyy keuhkorakkuloiden vaurioiduttua, yleensä tupakoinnin seurauksena niin, ettei happea pääse siirtymään keuhkoista tarpeeksi vereen. Korkea hemoglobiini lisää veren jäykkyyttä ja haittaa erityisesti veren virtausta hiussuonistossa. Tavallisimpia oireita ovat päänsärky, silmien ja ihon punoitus mutta pahimmassa tapauksessa myös tukoksia ja verenvuotoa.

Hemoglobiinin mittaus

Hemoglobiinin voi mittauttaa kätevästi ilman lääkärin lähetettä yksityisillä terveysasemilla. Perusverenkuva mitataan helposti silloin, jos on esimerkiksi pitkään jatkunutta väsymystä, sairastaa usein flunssia tai suorituskyky tuntuu olevan heikko. Anemian kehittyessä usein tuntuu, ettei jaksa enää samalla tavalla kuin ennen. Hengästyy helpommin ja pienemmätkin urheilusuoritukset tuntuvat paljon normaalia raskaammilta.

ReviewsBird on sivusto, josta löydät muiden arvosteluita ja kokemuksia erilaisista palveluista ja tuotteista. Mikäli etsit esimerkiksi terveyteen liittyviä sivustoja tai nettikauppoja, kannattaa käydä lukemassa muiden mielipiteitä ja varmistua ennen tilausta siitä, että valitset varmasti hyvän palvelun. Voit myös itse käydä jättämässä arvostelusi omista kokemuksistasi ja auttaa sillä muita valitsemaan paremmin.

Tutkimuksen mukaan matala hemoglobiini on hyvästä

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan hemoglobiinin mittausta voitaisiin käyttää myös metabolisten sairauksien varhaisessa toteamisessa. Tutkimuksessa matalien hemoglobiinipitoisuuksien osoitettiin olevan yhteydessä myös matalampaan painoindeksiin kun taas korkeampi hemoglobiinipitoisuus oli suorassa yhteydessä metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja maksan rasvoittumiseen. Tämän lisäksi tutkimus osoitti, että korkeammat arvot olivat yhteydessä korkeampaan sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvään kuolleisuuteen, sekä kokonaiskuolleisuuteen.

Koska hemoglobiini kertoo metabolisesta terveydestä, tutkijat toivovatkin tuloksista olevan hyötyä myös metabolisten sairauksien lääkehoitojen kehittämiselle. Enää korkeita hemoglobiiniarvoja ei siis pidetä tavoiteltuina, kuten ennen, vaan pyritään matalampiin lukemiin.

Terveydelle hyvä hemoglobiini

Hyvä terveys on yhä useammalle tärkeä ja ylipäätään suomalaiset ovat hyvin kiinnostuneita edistämään terveyttään erilaisin keinoin. Hyviin hemoglobiiniarvoihin voi vaikuttaa muun muassa lopettamalla tupakoinnin ja syömällä monipuolisesti, jotta ravinnosta tulisi tarpeeksi rautaa. Lihavuutta tulee välttää ja pitää kunnosta hyvää huolta, jolloin hapensaanti on kunnossa ja hemoglobiinitasot pysyvät normaaleina.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini tulee kyseeseen useimmiten vanhuksilla tai muita sairauksia sairastavilla, sillä mikäli hemoglobiini on pitkään liian alhainen, voi vanhuksen peruskunto romahtaa täysin ja silloin vaara on todellinen. Pitkään anemiaa sairastaneelle lisäoireina voi tulla sydämen tykytyksiä tai rintakipuja, jolloin on syytä välittömästi hakeutua lääkäriin. Useimmiten kuitenkin anemia kehittyy hitaasti ja oireet ovat hyvin epämääräisiä. Mikäli epäilet anemiaa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin matalalla kynnyksellä, jotta vaiva saadaan hoidettua ennen kuin se ehtii pahemmaksi.

Anemia ja raudanpuute

Tulee muistaa, että anemia johtuu useimmiten raudanpuutteesta, joten rauta-arvojen tarkastaminen on myös paikallaan. Veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen tarvitaan rautaa ja tämän vuoksi arvot menevät nopeasti liian matalaksi, mikäli rautavarastoja ei ole. Rauta-arvojen nostamiseksi kannattaa hankkia luontaistuotteina rautalisiä. Luontaistukku ja Bodylab tarjoavat suuren valikoiman erilaisia luontaistuotteita ja muita terveyttä edistäviä tuotteita. ReviewsBirdin verkkosivuilta voit lukea muiden arvosteluita näistäkin verkkokaupoista, jotta voit helpommin valita itsellesi sopivan. Kun aloitat luontaistuotteiden käytön, on hyvä kuitenkin jutella ensin lääkärin kanssa, sillä esimerkiksi rautalisää ei tule missään nimessä syödä turhaan.

Raudanpuutteella on tutkitusti suora yhteys muistisairauksiin, esimerkiksi dementiaan sairastumiseen. Sen vuoksi anemiaa tulee hoitaa jo hyvissä ajoin, eikä jäädä odottelemaan, että se itsestään korjaantuisi. Mikäli anemia johtuu runsaista kuukautisista kannattaa rautakuuri syödä aina kuukautisten jälkeen, tai aloittaa jopa vähän niitä ennen pitääkseen rautavarastot kunnossa. Liian korkean hemoglobiinitason omaavilla on todettu myös olevan yhteys siihen, että vanhentuessaan he sairastuvat todennäköisemmin muistisairauteen, kuin normaalin hemoglobiiniarvon omaavat henkilöt. Pidä siis huoli siitä, että hemoglobiinitasosi ovat kunnossa ja voit hyvin!

Lisää Terveys & Liikunta