Tutustu padeliin - kaikki mitä sinun tulee tietää aloittaessasi padel!

Mikä on padel?

Padel on neljän hengen joukkuemailapeli, sekoitus tennistä ja squashia. Padelin säännöt ja pelikenttä muistuttavat hyvin pitkälle toisiaan, sillä padelissa pelataan tenniskentän kaltaisella kentällä verkkoineen, mutta ulkorajojen sijaan kenttää ovat rajoittamassa seinät. Padelin voi aloittaa kuka tahansa, sillä peliin et tarvitse aiempaa mailapelikokemusta. Säännöt ovat helpot ja lyhyttä mailaa on helppo käsitellä. Tässä lajissa voit kasvattaa kuntoa ja ketteryyttä ja sosiaalinen peli tuo mukavaa ajanvietettä arjen keskelle.

Padel on koko perheen peli, sillä peliä saa aikaiseksi jo osumalla palloon, joten se sopii myös perheen pienemmille harrastajille. Pelissä on helppo kehittyä harjoittelemalla mailan ja pallon käyttöä ja syöttötekniikkaa. Pelissä voi käyttää hyväksi kentän lasiseiniä, jonka vuoksi pallo ei pääse karkaamaan kauas. Padel on myös hyvä harrastus kesäaikaan, sillä sitä voi pelata ulkokentilläkin. Kaikilta padelkentiltä löytyy vuokrattavat mailat ja pallot, joten lajia voi kokeilla ensin ostamatta omia välineitä, mikä tekee myös aloittamisesta vaivattomampaa. Myöhemmin kokemuksen karttuessa voi hankkia omia välineitä, kuten esimerkiksi padelin pelaamiseen tarkoitetut kengät, jotka eivät luista kentän alustalla.

Padelin historiaa

Padel peli rantautui Suomeen vuonna 2003 mutta on maailmalla tunnettu jo paljon sitä ennen. Lajin on alunperin kehittänyt michiganilainen pastori Frank Beal, joka päätti tehdä tenniksestä jäljitelmän, jossa kenttä on puolta pienempi, mailat vaihtuivat puumailoihin ja pallot kumipalloiksi. Siitä laji levisi ensin New yorkiin, jossa se oli etenkin kaupungin köyhempien asukkaiden suosiossa, ja 1920-luvun puolivälissä perustettiin Yhdysvaltain paddletennisliitto, jonka jälkeen suosio alkoi kasvaa koko maassa.

Nykymuotoinen padel on saanut alkunsa Meksikossa, josta se levisi ensin Espanjan kautta Ranskaan ja Italiaan, ja Argentiinan kautta muualle Amerikkaan. Ensimmäinen maailmanmestaruuspeli pelattiin vuonna 1992 Madridissa ja itse asiassa samana vuonna peli tunnustettiin Espanjassa viralliseksi urheilulajiksi.

Sen jälkeen padelin lajiliittoja on perustettu kymmeniin maihin ja laji rantautui myös Suomeen. Nykyisin padel on jo trendilaji Suomessa, mutta sen tuominen tänne ei ollut helppoa. Vuoden 2020 aikana harrastajamäärä kolminkertaistui, eikä kenttien määrä vieläkään vastaa suurta kysyntää. Uusia kenttiä onkin rakenteilla useisiin kaupunkeihin ja kysyntään pyritään vastaamaan nopeasti.

Padel on suosittu monissa maissa

Espanjassa padel on ollut suosittu laji jo pitkään ja tällä hetkellä harrastajia on jo noin kuusi miljoonaa ja pelikenttiä 20 000. Espanjassa laji on koko maan toiseksi suosituin laji heti jalkapallon jälkeen. Maailmanlaajuisesti harrastajia on jo noin 20 miljoonaa ja Suomessa arviolta 70 000. Koko Euroopassa padel kasvaa ennätysvauhtia ja on erittäin suosittu kaikissa espanjankielisissä maissa, kuten Argentiinassa. Padelista järjestetään EM- ja MM-kisoja joka toinen vuosi ja Suomikin on niissä mukana. Kilpailutoimintaa järjestetään myös Suomessa, joten padelia voi ehdottomasti pelata Suomessakin ammattilaistasolla.

Suomessa padelin harrastaja- ja kenttämäärät tuplaantuivat vuonna 2020 ja vuoden 2021 aikana kenttiä avattiin moniin uusiin kaupunkeihin. Nousukiito jatkuu edelleen ja median kautta padel on tullut yhä tutummaksi ja kenttiä pyritään rakentamaan myös alueille, joissa harrastusmahdollisuuksia ei aikaisemmin ole ollut. Kenttiä tulee saada lisää koska harrastajien määrän kasvu on niin suurta ja vapaita vuoroja on vaikea löytää. Jotta kiinnostus ei hiipuisi siksi, että harrastepaikkoja ei ole vapaana, tulee kysyntään vastata nopealla aikataululla ja näköpiirissä onkin, että kenttiä rakennetaan nopeaan tahtiin jatkossakin.

Padelin yksinkertaiset säännöt

Padelia pelataan aina nelinpelinä (2 + 2), harjoitusmuotona on kaksinpeli (1 + 1), jolloin pelataan ½ kenttää ristiin. Padelin säännöt on helppo omaksua, sillä pistelasku on samanlainen kuin tenniksessä, eli se on 15-30-40 peli. 6 voitettua peliä on voitettu erä ja paras kolmesta erästä on koko pelin voittaja. Padelissa on kuitenkin myös eroja tenniksen sääntöihin, esimerkiksi tässä lajissa voimakas syöttö ei ole niin tärkeä, kuin tenniksessä.

Padelissa tärkeimpinä taitoina on peliäly sekä oikeiden tekniikoiden opettelu. Pelin taktisuus on olennainen osa sen luonnetta ja koska tässä pelissä ei pärjää voimalla, kuten esimerkiksi tenniksessä, on jokaisella yhtäläinen mahdollisuus onnistua ja menestyä pelissä. Padelia onkin kuvailtu “mailapelien shakiksi”. Padelkenttä on pienempi kuin tenniksessä, mikä tekee pelin hallinnasta hieman helpompaa, eikä se ole ihan niin nopeatempoista kuin tennis.

Syöttäessä pallo pudotetaan syöttöviivan takana ja pelataan aina ristiin ruutuun verkon toiselle puolelle. Syötön tulee tapahtua noin vyötärön korkeudelta ja syöttäessä ei saa kävellä, juosta tai hypätä ja vähintään toisen jalan tulee olla maassa. Vaikka syöttö osuisi verkkonauhaan saa pelaaja uuden syötön, jos syöttö muuten oli oikein.

Pallon ollessa pelissä sovelletaan samoja sääntöjä kuin tenniksessä. Padel pallo saa siis pompata omalla puolella vain kerran ja jos vastustaja lyö pallon verkkoon, saa joukkueesi yhden pisteen. Myös siinä tapauksessa, jos vastustaja lyö pallon suoraan joukkueesi kenttäpuoliskon seiniin ilman, että pallo pomppaa ensin kerran joukkueesi puolella, saatte pisteen. Pallon palauttamisessa voi käyttää hyväksi oman puolen lasiseiniä, ja pallon pystyy pelastamaan myös häkin ulkopuolelta ja palauttamaan vastustajan puolelle.

Padelkentät Suomessa

Padelkenttä koostuu teräksestä ja 12 millimetriä paksusta karkaistusta lasista. Kentän päätyjen korkeus on neljä metriä ja sivujen korkeus kolme metriä. Kenttien alusta on tekonurmea, jonka päällä on hienojyväistä hiekkaa. ja tämän vuoksi onkin tärkeää hankkia padelin pelaamiseen tarkoitetut kengät, jotka eivät luista alustalla. Padelverkon korkeus on 88 senttimetriä ja verkon tolppien vierestä 92 senttimetriä, ja tämän vuoksi peliä voi pelata perheen pienemmätkin harrastajat.

Suomesta löytyi maaliskuussa 2022 padelin harrastusmahdollisuuksia jo yli 110 paikkakunnalta. Suomen Padelliiton tiedossa olevia kenttiä oli yli 700, kun esimerkiksi vielä vuonna 2020 kenttiä oli vain vähän reilu 200. Padelkentät kartalla löytyvät Padelliiton nettisivuilta ja sinne voi myös ilmoittaa uudesta kentästä, jota ei vielä kartalta löydy.

Padel house on Suomen suurin padelkeskus Espoossa. Sieltä löytyy 30 kansainvälisen tason padelkenttää sekä yksityis- ja ryhmäohjausta kuin nuorille, että vanhemmille pelaajille. Myös kokeneemmille pelaajille löytyy valmennustunteja yhden maan parhaan pelaajan, Max Sjövallin, opastuksella.

Padel Tampere on seura ja lämminhenkinen yhteisö, joka tarjoaa pelikokemuksia 35 kentällä eri puolilla Tamperetta. Heidän palvelutarjonnastaan löytyy myös erilaisia valmennuksia ja lajin tapahtumia. Open Padel Vantaa sen sijaan tarjoaa pelikenttiä eri puolilla Vantaata, kuin sisä-, että ulkotiloissa. Kansainvälisen kilpatason uudet pelikentät valmistuivat Sanomalaan helmikuussa 2022 ja neljällä kentällä pelikorkeus on yli 15 metriä!

Padel or Die tarjoaa huipputason pelikentät Seinäjoella, Pohjanmaalla. Muutoin padelkenttiä löytyy ympäri Suomen ja esimerkiksi Padel Club Finland on avaamassa Lahteen 10 uutta sisäkenttää marraskuussa 2022. Lajia pääset aloittelemaan siis missä päin Suomea tahansa!

Kenelle padel soveltuu?

Peli soveltuu pelattavaksi noin 5-6 ikävuodesta alkaen ja se opettaa lapsille sopivasti sekä sosiaalisia taitoja, parantaa liikkuvuutta ja urheilullisuutta, sekä nostaa pelajaan kuntoa. Peli sopii siis kaikille junioreista senioreihin, ja vasta-alkajista jo mailapelejä tai muuta liikuntaa harrastaneille. Säännöt on helppo sisäistää ja pelin tempo on hieman rauhallisempi, kuin esimerkiksi tenniksessä. Peli sopii tosiaan huonompi kuntoisellekin tai vasta liikuntaa aloittelevalle harrastajalle. Peli on loistava laji myös kaveriporukan kesken pelattavaksi.

Kuten useimmat urheilulajit, myös padelia voi pelata pyörätuolissa istuva. Silloin tavallisten varusteiden lisäksi tarvitaan jokaisen pelaajan ominaisuuksiin räätälöity pyörätuoli. Tuolissa tulee olla esimerkiksi kallistetut takarenkaat, jotta pelaaja ei menetä hallintaansa pyörään nopeassakaan vauhdissa.

Kun terveys on etusijalla ja haluat kohottaa kuntoasi, on hyvä aika tutustua tähän lajiin. Laji parantaa huomattavasti liikkuvuutta sekä kohentaa kuntoa tehokkaasti. Padel on monipuolinen, hauska ja sosiaalinen laji, joten se sopii erinomaisesti kenelle tahansa liikuntaa aloittelevalle. Kokeneemmallekin ja vaativampaa harjoittelua etsivälle löytyy myös oma porukkansa lajin parista, ja koska peliäly ja tekniikan hiominen ovat tässä tärkeimpiä, voi myös aloitteleva pelaaja pärjätä yhtälailla jo kokeneempaa pelaajaa vastaan. Peli on myös loistava peli työporukalle, sillä se parantaa yhteistyötaitoja sekä porukan välistä dynamiikkaa.

Kuinka padelin pelaamisen voi aloittaa?

Helpoiten padelin pelaamisen voi aloittaa tarkistamalla lähimmän kentän ja hankkimalla treenikaverin. Kaikki kentät tarjoavat vuokravälineitä, joten lajia voi käydä kokeilemassa ostamatta omia välineitä. Erilaiset seurat tarjoavat myös valmennusta, sekä yksilöille, että kaveriporukoille. Oma valmentaja on hyvä olla alussa, jotta tekniikat saa kuntoon heti alusta pitäen ja kiinnostus lajiin nousee, kun tietää mitä on tekemässä. Toki lajin voi aloittaa kaveriporukan kanssa myös ilman valmentajaa. Lajin parissa tarjotaan myös erilaisia peruskursseja, joille voi osallistua vaikka treenikaveria ei löytyisikään. Kurssilla pääsee harjoittelemaan muiden vasta-alkajien kanssa hyvässä hengessä.

Padelissa kannattaa keskittyä ensimmäisenä tekniikkaan, ja vasta sen jälkeen sääntöihin. Kun opettelee heti alkuun hyvän tekniikan ja saa pidettyä pallon hallussa, on helpompi lähteä kentälle ja keskittyä sääntöihin. Peliä aloittaessa kannattaa myös muistaa lämmitellä hyvin, sillä nopeatempoinen peli saa helposti aloittelijan lihakset jumiin, mikäli lämmittelystä ja venyttelyistä ei ole huolehdittu jo ennen peliä. Valmentajat opettavat, kuinka mailaan tartutaan vasaraotteella, ei paistinpannuotteella, jolloin virheasento on taattu.

Alussa kannattaa opetella hallitsemaan palloa ja sen jälkeen harjoitella syöttöjä verkon yli kaverin kanssa. Kun pallo alkaa pysyä hallinnassa, eikä jatkuvasti sinkoile sinne tänne, voi aloittaa kunnollisen pelin harjoittelun. Peliä voi alkuun harjoitella yhden treenikaverin kanssa, mutta jossain vaiheessa kannattaa ryhtyä nelinpeliin oppiakseen pelin todellisen luonteen. Nelinpeli vaatii myös enemmän

Padelkengät

Padelkenkien tulisi olla kevyet, mutta tukevat. Padelkentän alusta on usein liukas, minkä vuoksi kengissä tulee olla hyvä pito. Useat urheilukaupat myyvätkin padelkenkiä, joiden ominaisuudet sopivat lajin vaatimuksiin. Padelkengissä on usein joustava, iskuvaimennettu välipohja, joka sopii hyvin ponnistuksiin ja nopeisiin, räjähdysmäisiin liikkeisiin. Kenkien tulisi tarrata kenttään niin, että voit helposti ja turvallisesti tehdä nopeitakin liikkeitä, ja kenkien tulisi tukea tarpeeksi myös nilkkaa, jotta vältytään loukkaantumisilta.

Padelkengät ovat tärkeässä osassa, kun päätät tosissaan aloittaa lajin harrastamisen. Kiinnostus voi loppua nimittäin lyhyeen, mikäli luistelet kentällä kuin paraskin taitoluistelija. Ainakin Adidas ja Bullpadel myyvät padelin pelaamiseen tarkoitettuja kenkiä ja hintaluokka pyörii noin 80-200 euron paikkeilla, joten kannattaa satsata hyviin kenkiin. Kenkien käyttöikä yleensä on pari vuotta, jonka jälkeen kannattaa harkita uusia kenkiä. Pohjallisilla voi pidentää myös padelkenkien, niin kuin muidenkin kenkien käyttöikää.

Padelmaila

Maila on ehdottomasti tärkein padeltarvike, johon kannattaa panostaa kun harrastat lajia aktiivisesti. Vertailussa paras padelmaila aloittelijalle oli Babolot Vertuo Counter, joka on helppokäyttöinen ja pehmeäpintainen maila. Tämän mailan keveys helpottaa lyömistä ja antaa hyvän kontrollin lyömiseen. Defiance Woman -maila valittiin testin parhaaksi mailaksi naisille, sillä sen pyöreä muoto ja iso keskitetty sweetspot antaa miellyttävän tuntuman ja saat hyvän tehon osumiin ja vauhtia lyönteihin niin halutessasi.

Lapsille paras padelmaila on Adidas Adipower Junior 3.0, jonka kevennetty paino ja lyhennetty pituus sopivat loistavasti nuorelle pelaajalle. Tämän mailan käsittely on helppoa ja pehmeä ja kevyt EVA Soft performance -materiaali tekee osumista palloon huippumukavia. Usein siis pyöreäkuvioinen maila takaa parhaan kontrollin ja varmimman osumapinnan, jonka avulla pelistäsi tulee mahdollisimman sujuvaa ja voit kehittää osaamistasi helposti. Kun oma padelmaila on harkinnassa, käy lukemassa tarkemmat speksit oikean mailan valintaan.

ReviewsBird tarjoaa arvosteluja eri verkkokaupoista, kun mietit, mistä tarvikkeet kannattaa ostaa. Muiden asiakkaiden kokemukset ovat tärkeässä osassa, kun ostoksia tekee netistä. Lue siis muiden arvosteluja urheilukaupoista ja varmistu hyvästä ostokokemuksesta jo ennen omien ostoksien tekoa ja hanki parhaat mahdolliset välineet padelharrastuksen aloittamista varten!

Padel tiivistettynä

  • Tenniksen ja squashin tapainen mailapeli
  • Sosiaalinen laji, suhteellisen helppo ja sopii myös aloittelijoille
  • Voi pelata myös ammattitasolla
  • Räjähdysmaisesti suosiotaan jatkuvasti kasvattava laji
  • Kenttiä löytyy eri puolilta Suomea
  • Aloittamiseen tarvitaan vain kentän varaus ja treenikaveri
  • Erillisiä välineitä ei alussa tarvitse, vaan ne voi vuokrata
  • Loistava laji kaveri- tai työporukalle
  • Laji sopii myös perheen yhteiseksi harrastukseksi
  • Lajissa on kehittymistä pitkäksi aikaa!

Jos siis harkitset uutta, hauskaa harrastusta perheen tai kaveriporukan kesken, kannattaa ehdottomasti kokeilla padelia! Padel sopii tosin hyvin myös yksinharrastajalle, sillä tämä sosiaalinen peli takaa sen, että samanhenkisiä harrastekavereita löytyy varmasti!

Frida