Millainen tomaattikastike pizzaan? Valmista paras tomaattikastike!
Nykypäivänä on aivan selvää, että pizzassa tulee olla tomaattikastiketta. Tämä ei ole aina ollut näin, ainakaan pizzan alkuaikoina. Tomaatit tulivat Eurooppaan vasta 1500-luvulla ja alussa niitä pidettiin myrkyllisinä. Pizzaa oltiin syöty jo eri muodoissa pitkää välimeren maissa ennen tätä ja vasta 1600-luvulla tomaatti löysi tiensä pizzoihin. Kuitenkin nykyään on sanomattakin selvää, että tomaattikastike on osa pizzaa ja hyvällä tomaattikastikkeella voidaan kruunata koko pizza. Miten sinä voit valmistaa erinomaisen tomaattikastikkeen kotona. Ota siitä selvää seuraavasta ja valmista itsellesi autenttinen tomaattikastike.
Tomaattikastikkeen runko
On hyvin tavallista Italiassa, että pizza on lähes pelkästään nimeltään tomaattikastike pizza. Napolilainen pizza ei vaadi esimerkiksi paljoakaan muuta. Tämän takia hyvän kastikkeen valmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Kaupoista voi ostaa valmiita kastikkeita mutta nyt keskitymme valmistamaan oman erinomaisen kastikkeen.
Hyvin yksinkertaisesti tärkein elementti on tomaatit, joista kastikkeen valmistaminen pitää aloittaa. Tomaatteja saa kaupasta eri muodoissa. On tomaatteja, tomaattimurska, tomaattipyre, tomaattisose ja purkkitomaatteja. Paras vaihtoehto on purkkitomaatit tai aidot tomaatit. Purkkitomaatit on helpompi käsitellä koska ne ovat valmiiksi kuorittuja. Aidot tomaatit pitää kaltata. Kalttaus tarkoittaa, että tomaatit asetetaan kiehuvaan veteen siksi aikaa, että kuoren saa helposti sen jälkeen kuorittua pois. Kun tomaatit ovat kuorittu voidaan aloittaa kastikkeen valmistus.
Tomaattikastikkeen valmistus
Tomaattikastike pizzalla on yleensä hyvin yksinkertainen mutta kuten italialaisessa pizzassa yksinkertainen on parasta. Tarvitset kuorittujen tomaattien lisäksi kastikkeeseen valkosipulia, suolaa ja oliiviöljyä. Riippuen pizzan koosta voit lisätä tai vähentää ainesosia. Tämä ohje koskee noin yhden uunipellin kokoista pizzaa:
- Kuoritut tomaatit noin 400 grammaa
- Valkosipuli 1-2 kynttä, halutessaan enemmän
- Hieman oliiviöljyä
- Suolaa noin 4 grammaa
Lue seuraavasta yksinkertainen ohje erinomaiselle tomaattikastikkeelle:
- Ota riittävän iso kattila, johon mahtuu kuoritut tomaatit hyvin. Ohjeen määrään riittää melko hyvin yhden litran vetoinen kattila.
- Lisää kattilan pohjalle oliiviöljyä sen verran, että pohja peittyy öljyyn. Lämmitä öljy keskiteholla lämpimäksi.
- Murskaa valkosipulit ja aseta ne öljyyn paistumaan hitaasti. Sekoittele valkosipulia kattilassa.
- Pilko tomaatit tai murskaa ne tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi, jonka jälkeen voi siirtää ne valkosipulien seuraksi kattilaan. Murskaamisen voi tehdä myös kattilassa ja säästää sillä tavalla tiskiä.
- Keitä kastiketta kattilassa noin 6 minuuttia korkealla teholla.
- Lisää viimeiseksi suola ja sekoita se hyvin kastikkeeseen. Tämän jälkeen voi keittolevyn ottaa pois päältä ja antaa kastikkeen valmistua vielä jälkilämmöllä 7 minuutin ajan.
Nyt sinulla on erinomainen pizzakastike, jonka voi lisätä oman pizzan päälle. Kastikkeen jälkeen tarvitaan tietenkin muut täytteen ja kruunaa oma pizzasi juustolla.
Napolilainen pizzakastike
Napolissa kaikki tehdään tietenkin hieman eri tavalla ja tämä pätee myös napolilaisen pizzan kastikkeeseen. Myös se on helppo valmistaa ja seuraamalla seuraavia ohjeita voit tehdä napolilaisen pizzakastikkeen.
- Ota purkkitomaatteja tai kuori aidot tomaatit valmiiksi.
- Aseta tomaatit kulhoon ja lisää prosentti merisuolaa.
- Ota sauvasekoitin ja sekoita tomaatit suolan kera tasaiseksi massaksi.
Napolilainen pizzakastike ei vaadi muuta. Ehkä tämän takia napolilainen pizza on yksinkertaisen kaunis ja herkullinen.
Voiko kastikkeen ostaa valmiina?
Jos ei halua valmistaa itse tomaattikastiketta pizzaan niin voiko suunnata kauppaan ja ostaa valmista pizzakastiketta? Kyllä voi! Moni ruoka ja juoma on tehty tietyllä reseptillä mutta pizza on ruoka, joka on jokaiselle omanlaisensa. Pizza onkin sen takia juuri niin suosittu ruoka, koska siitä voi tehdä niin monia erilaisia versioita. Toiset haluavat gluteenitonta pizzaa ja taas toiset hiilihydraatitonta pizzaa sekä joillekin kelpaa vain aito napolilainen pizza.
Ei kuitenkaan ole väärää tapaa tehdä tai syödä pizzaa. Vaikka monet vannovat perinteisiin resepteihin, on nykypäivänä vaihtoehtoja saatavilla niin paljon, että on mahdotonta sanoa, että joku niistä olisi täysin väärä. Pizza on nautinto ja jokainen tekee siitä omanlaisensa.
Tuunaa pizzakastiketta
Jos et ole tomaatin ystävä tai kaipaat vaihtelua pizzan päälle voit olla kiinnostunut seuraavista vaihtoehdoista. Kuten aikaisemmin mainitsimme alunperin pizzassa ei käytetty tomaattia. Pizzan alkuaikoina käytettiin täytteenä öljyä, hunajaa ja erilaisia juustoja. Tällaiset täytteet toimivat pizzassa edelleenkin hyvin mutta nykypäivänä on saatu pizzojen päälle myös uusia innovaatioita.
Monet meistä rakastavat valkosipulia. Miksi sitten emme tekisi tomaattikastikkeen sijasta valkosipulikastiketta pizzan päälle. Kermainen valkosipuli kastike onnistuu helposti muutamien raaka-aineiden avulla. Tarvitset vain voita, jauhoa, maitoa, juustoa, valkosipulin kynsiä ja mausteita kuten suolaa, pippuria ja oreganoa.
Tämä tehdään samaan tapaan kuin esimerkiksi valkokastike lasagnelle. Sulatetaan ensin voi ja sen jälkeen laitetaan murskatut valkosipulit kypsymään voisulaan hetkeksi. Tämän jälkeen voidaan lisätä jauhot ja sekoitetaan ne voisulaan. Maitoa lisätään vähitellen kattilaan samalla sekoittaen, jotta seokseen ei tule paakkuja. Seuraavaksi voidaan lisätä juusto ja muut mausteet. Kastiketta keitetään miedolla lämmöllä niin kauan, että juusto on sulanut kastikkeen sisälle ja kastike on juuttunut kermaisen täyteläiseksi.
Tällä tavalla on saatu tuunattua aivan uudenlainen pizzakastike, jota kannattaa ehdottomasti koittaa. Kastikkeen lisäksi pizzaan voi lisätä täytteitä ja yrttejä oman maun mukaisesti.
Lopuksi
Pizzan tekeminen on hauskaa puuhaa ja verkko on pullollaan erilaisia versioita tästä suositusta ruoasta. Jos sinulta puuttuu inspiraatiota tai haluat tietää toisten mielipiteitä voit tutustua niihin ReviewsBird sivustolla. Muista myös, että jos et jaksa itse alkaa tekemään pizzaa, voi sen helposti tilata omalle kotiovelle SUomen tuhansista pizzerioista. Niin Suomessa kuten muuallakin maailmassa riittää pizzan tekijöitä. Pizza on myös edullinen ruoka, josta koko perhe nauttii. Ota siis pizzaperjantai haltuun ja tilaa itsellesi kunnon pizza!