Pizza opas - kaikki mitä sinun tulee tietää pizzasta

Pizza opas - kaikki mitä sinun tulee tietää pizzasta

Ruoka & Juoma

Jos et ole koskaan maistanut pizzaa olet menettänyt paljon. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, koska kyseinen ruoka on yksi suosituimmista herkuista koko maailmassa. Pizza on uunissa paistettu tasaiseksi kaulittu leipä, jonka päälle on laitettu täytteitä oman maun mukaan. Pizza on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista ruoista, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Mitä tiedämme tästä mahtavasta ruoasta, ainakin sen, että se on keksitty Italiassa, vai onko? Pizzan historiassa on paljon mielenkiintoisia asioita ja sen valmistaminen vaatii myös taitoa. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus valmistaa hyvää pizzaa kotioloissa. Tämä onnistuu muutamien vinkkien avulla. Lue seuraavasta artikkelista kaikki, mitä sinun tulee tietää pizzasta, sen historiasta, valmistamisesta ja muusta kiinnostavasta pizzaan liittyvästä.

Pizzan historiaa

Pizza ei suinkaan ole 1900-luvun tai 2000-luvun keksintö. Tämän ruoan historia ulottuu hyvin kauas historiaan ja ensimmäisiä mainintoja pizzasta on voitu löytää antiikin Kreikan kirjallisuudesta. Pizza mainitaan esimerkiksi Vergiliuksen yhdessä kirjassa ja myös 200-luvulla kirjoitetussa Rooman historiassa mainitaan täytetyn taikinapyörylän, joka on paistettu kivillä. Tämän pyörylän täytteinä on oliiviöljyä, yrttejä ja hunajaa. Litteitä leipiä on myös leivottu ympäri välimeren maita. 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua Persialaiset sotilaat paistoivat pyöreitä leipiä kilvissään, joihin he lisäsivät taateleita ja juustoa. Pizzan kaltaisia leipiä on siis paistettu jo kauan ja myös toisissa maissa kuin Italiassa. Pizza on kuitenkin kehittynyt nykymuotoonsa vuosisatojen aikana.

Ehkä mielenkiintoisinta pizzan historiassa on tomaatti, joka kulkeutui Eurooppaan vasta 1500-luvulla ja sitä ennen sitä ei olla voitu käyttää pizzojen täytteenä vaikka nykyisin se on iso osa pizzaa. Tämän jälkeen varsinkin köyhät ihmiset söivät Napolin ympäristössä leipänsä päällä myös tomaattia, joka alkoi myös kasvattaa tämän ruoan suosiota Napolin alueella. Tänä päivänäkin Napolilainen pizza on kuuluisuus ja kuten aikanaan sitä alettiin hyödyntämään matkailunähtävyytenä ja Napolissa vierailevat kävivät syömässä sitä kaupungin köyhillä alueilla. Pizzaa pidettiinkin pitkän aikaa pelkästään köyhien työläisten ruokana.

Pizzan suosio muuttui aikojen saatossa ja pikkuhiljaa pizza alkoi kasvattaa suosiotaan myös muiden luokkien keskuudessa.  Uuden ruoan suosio synnytti kaupunkiin pizzantekijöitä ja suuria pizza dynastioita. Pizza oli pitkälti ulkona kojuissa myytävä ruoka mutta vuonna 1830 Napoliin avattiin ensimmäinen pizzeria Antica Pizzeria Port’Alba, jonka jälkeen pizza maistui myös aatelisille ja siitä muodostui tunnettu päivittäinen ruoka koko kansalle. Kyseinen pizzeria on edelleen toiminnassa ja siellä voi käydä vierallessaan Napolissa. Monet italialaiset pizzeriat ovat kuuluisia ja niillä on pitkät perinteet.

Nykymuotonsa pizza on saanut hieman myöhemmin vuonna 1889 Italian kuninkaan ja kuningattaren Margheritan vieraillessa Raffaelle Esposito leipoi erikoispizzan vierailua varten ja siitä syntyi klassikko pizza, jonka pizzamausteet olivat tomaatti, basilika ja mozzarella, värit kuten Italian lipussa. Pizza alkoi levitä ympäri maailmaa ja 1900-luvun alussa Manhattanille perustettiin ensimmäinen pizzeria ja virallisen läpimurron pizza teki sotilaiden palatessa toisen maailmansodan jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin. 

Pizzan suosio kasvoi Yhdysvalloissa nopeasti ja monet ketjut alkoivat myydä pizzaa ravintoloissaan. Nykyisin kuuluisia Yhdysvaltalaisia pizzerioita on esimerkiksi dominos pizza, jossa myydään päivittäin huikeat määrät pizzaa tai vaikka Pizza Hut, joka on kuuluisa ketju myös Suomessa. Nykyisin Suomesta löytyy myös monia muita ketjuja, jotka myyvät pitsaa päivittäin sadoilletuhansille suomalaisille.

Pizzan historia Suomessa

Pizza on myös erittäin suosittu ruoka Suomessa. Meillä on monia kuuluisia pizzaketjuja toiminnassa maassamme sekä monia pizzerioita löytyy melkein jokaisesta kaupungista tai kunnasta Suomessa. Pizzaa saa monesti myös ravintoloista ja baareista Suomessa ja se onkin hyvin levinnyt tuote koko maahan. Myös Suomessa pizza on ollut pitkän aikaan suosittu tuote ja pizzan juuret Suomessa ovat myös Italiasta.

Vuonna 1961 Suomen ensimmäinen pizzeria perustettiin Haminaan. Ravintola Giovannin on perustanut italialainen merimies ja keittiömestari Giovanni Tedeschi, joka oli työskennellyt pizza-alalla ennen tuloaan Suomeen. Kyseinen ravintola kuitenkin lopetti 80-luvulla ja sen jälkeen SUomeen on tullut monia todellisia pizza-ravintoloita. Ravintolat kehittyivät nopeasti ja 1980-luvulla PIzzeria N:0 1 ketju perustettiin. Tästä ketjusta tuli myöhemmin Kotipizza ketju, joka on Suomen kuuluisin pizzeria ketju. Toinen kuuluisa pizzaketju on RAX, jossa pizzaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Tämä pizza-buffet on monelle suomalaiselle tuttu paikka, jossa käydään usein koko perheen voimin nauttimassa pizzasta.

Suomeen pizzerioita perustetaan koko ajan lisää ja monet maahanmuuttajat ovat ottaneet pizza-alan haltuunsa. Pizzerioita löytyy jokaisesta kaupungista ja jopa pienillä kylilläkin on omat pizzeriansa. Näiden pizzerioiden avulla tämä ruoka pysyy ja kasvattaa suosiotaan Suomessa suosittuna viikonloppuruokana vaikka pizzaa syödäänkin muina päivinäkin. Suomessa slogani Pizzaperjantai on suosittu perinne lähes jokaisessa kodissa.

Pizza tyypit

Täytteet ovat tärkeä osa pizzaa ja monet pizzat ovat kuuluisia juuri täytteiden takia. Jos kysyt Italialaiselta, pizzaan ei saa laittaa ainakaan ananasta, Suomessa ananasta kuitenkin laitetaan pizzaan. Täytteiden lisäksi on olemassa erilaisia pizzatyyppejä, jotka eivät ole kaikille tuttuja. On hyvä tietää, että pizzoilla on jokaisessa maassa omakohtaiset leimansa ja pizza onkin kulkeutunut moniin eri maihin, jossa siitä löytyy omat rilaiset versionsa. Kerromme seuraavaksi osan kuuluisista pizzoista ja eri tyypeistä.

Napolilainen pizza

Tämä pizza on kaikista pizzoista se aidoin ja alkuperäisin. Napolilainen pizza on tehty tietyn typpisistä jauhoista sekä tarkasti mitatuista raaka-aineista. Jauhon tulee olla 0/00 tyyppistä jauhoa, leivinhiivan Napolilaista ja lisäksi taikinaan tulee vettä. Pizza taikina tehdään ja vaivataan käsin tai koneell myötäpäivään. Lisäksi pizzan muotoilu tehdään erityisellä tekniikalla, jotta siitä saadaan oikeutettu lopputulos, joka voi kantaa nimeä Napolilainen pizza.

Calzone

Tämä on toinen Napolista lähtöisin oleva pizza. Calzone on taitettu pizza, joka muodostaa taskun, jonka sisään täytteet on laitettu. Reunat painetaan ja nipistetään kiinni. Täytteet muhivat leivän sisässä ja calzonessa käytetään runsaasti juustoa joka sulaa yhteen täytteiden kanssa.

Chicagolainen pizza

Chicago tyyppinen pizza on paksupohjainen pizza, joka valmistetaan astiassa. Pizzan reunat nousevat reunalle ja pizzasta muodostaa piiraan näköinen kokonaisuus. Tämä izza on kehitetty sen nimensä mukaisessa kaupungissa 1900-luvun alussa ja se on tullut hyvin suosituksi pizzaksi useissa Yhdysvaltalaisissa pizzaketjuissa.

New Yorkilainen pizza

Toinen Yhdysvaltalaisen kaupungin mukaan nimetty pizza on myös ominaisuuksiltaa italialaisia pizzoja paksumpi versio. New yorkilaisessa pizzassa ominaista on paksumpi pohja sekä mehevä reunus. Tämä pizza on yksi Yhdysvaltain kuuluisimmista pizzoista ja sen maun sanotaan olevan ominainen juuri New Yorkin veden takia. Tätä pizzaa voi saada useilla erilaisilla täytteillä.

Sisilialainen pizza

Tämä pizza on hyvin paljon kotona tehdyn uuninpeltipizzan näköinen. Sisilialaisessa pizzassa on mehenä ja tavallista paksumpi pohja sekä rapeat reunukset. Tyypillisesti juusto asetetaan tomaattikastikkeen alle, jotta pizzapohja ei ole vetinen paistamisen jälkeen. Tämä pizza on myös levinnyt varsinkin Yhdysvalloissa toisen maailmansodan tuliaisina.

Pizza tyyppejä on myös monenelaisia muita ja lähes jokainen maa on tehnyt pizzasta oman versionsa. Kokonaisuudessaan perinteinen pizza on kuitenkin hyvin tehty ja siinä on yksinkertaiset täytteet, ilman turhia pröystäilyjä.

Pizzan valmistaminen

Pizzan valmistaminen onnistuu myös kotona mutta pizzeriatasoisen pizzan valmistaminen vaatii hieman osaamista, yrittämistä sekä välineitä. Pelkällä uunilla ja leivinpaperilla ei saa pizzerian tasoista pizzaa. Valmistamisessa pätevät kuitenkin perussäännöt, joita seuraamalla voi oppia valmistamaan hyvää pizzaa myös kotona. Seuraavaksi käymme läpi pizzan valmistamisen vaiheita, mitkä ovat tärkeitä hyvän pizzan tekemiselle. Ota näistä itsellesi parhaat vinkit ja valmista maukasta pizzaa kotonasi.

Pizza taikina

Ensimmäinen asia pizza taikinan valmistuksessa on laadukkaittein raaka-aineiden valinta. Paras pizzapohja syntyy oikeasta jauhosta, joka on nimeltään nollanolla jauhoa. Se on erittäin hienoksi jauhettua jauhoja ja siitä syntyy pizzapohja, jota on helppo käsitellä. Jauho on hyvin proteiinipitoista ja sen takia pizza taikina on tällä jauholla helposti levitettävä ja sitkeä. Valmis pizza ei kuitenkaan ole sitkeää vaan tästä jauhosta syntyy hyvin uunissa nouseva pehmeä pizza.

Toinen pizzapohjan tärkeä elementti on vesi. Pizzapohjalle hydraatio on tärkeää ja se tarkoittaa juuri oikeaa veden suhdetta. Jauhot sitovat vettä ja erittäin hyvä jauhot sitovat enemmän vettä. Tämän takia pizzasta tulee kostea ja mehevä. Jos vettä ei ole tarpeeksi pizza jää kuivaksi eikä onnistu missään uunissa kunnolla. Tässä suhteessa pitää olla siis tarkkana veden määrän kanssa.

Pizzapohjaan lisätään mausteeksi suolaa ja sen nostamiseen tarvitaan hiivaa. Taikinan ainesosat sekoitetaan yhteen. Ensin hiiva liuotetaan veteen ja vähäiseen määrään takinaa. Tämän jälkeen sekoitetaan kaiki muut ainekset yhteen ja taikinaa vaivataan kunnes ssitä muodostuu kiinteä massa. Massa voidaan siirtää pöydälle kostean liinan alle nousemaan parin tunnin ajaksi. Tämän kohotuksen jälkeen oikeaoppinen taikina siirretään astiaan paloina kohoamaan noin neljäksi tunniksi. Tämän jälkeen taikina on valmiina valmsitusta varten.

Pizzan levitys ja täyttäminen

Pizzataikinan voi levittää monella eri tavalla. Tämän voi tehdä käsin, kaulimella tai vaikka heittelemällä, jos taitoa riittää. Oikeaoppinen tapa on levittää pizza käsin pöydällä. Pöydälle laitetaan jauhoa,jotta pizza ei tartu pöytään tai käsiin. Pizzataikina levitetään ulospäinsuuntautuvila pyörivillä likkeillä tasaisen pyöreään muotoon. Pizza on keskeltä melko ohut alle puoli milliä ja reunoila se voi olla noin sentin luokkaa.

Pizzan täyttäminen on monelle se tärkein osuus ja täytteitä valitaan oman maun mukaan. Tärkeää on, että ei täytä pizzaa liikaa, koska pizzasta voi helposti tulla vetelä ja se ei välttämättä paistu hyvin. Juuston voi laittaa ennen tai jälkeen tomaattikastikkeen ja muut täytteet sen päälle. Tässä muutamia klassisia pizzoja ja niiden täytteitä:

  • Pizza Margherita: tomaatti, mozzarella ja basilika. Tämä on kuninkaallisten pizza.
  • Pizza Marinara: tomaatti oregano ja valkosipuli sekä öljy
  • Neljä vuodenaikaa eli Quattro Stagioni: tomaatti, kinkku, artisokka, oliivi ja öljy
  • Frutti di Mare: mereneläviä ja juustoa
  • Chicagolainen pizza: jauheliha, pepperoni, makkara, sipuli, sienet ja paprika. Täytteet ovat yleensä tomaattikastikkeen alla.
  • New Yorkilainen pizza: tomaattikastike, mozzarella, pepperoni, makkara, anjovis, sienet tai mitä vain.
  • Sisilialainen pizza: tomaattisiivut, sipuli, anjovis ja yrtit
  • Kreikkalainen pizza: erilaiset juustot, tomaattikastike, oliivit ja paprika
  • Kalifornialainen pizza: täysin omavalintaiset täytteet.
  • Detroitilainen pizza: tomaattikastike, Wisconsonin juusto ja pepperoni.

On myös monia muita kuuluisia pizzoja ja varsinkin Suomessa tiettyjä klassikoita löytyy kuten Americano, Meat lovers pizza ja monia muita, joku voi pitää pelkästä tomaattikastike pizza yhdistelmästä.

Pizzan paistaminen

Pizzan paistaminen on suhteellisen nopea tapahtuma ja, jos haluaa pizzerian tasoista pizzaa on parasta suunnata uuniostoksille. Normaalissa uunissakin on mahdollista paistaa pizzaa mutta silloin on syytä olla lisävälineitä mukana, jotta pizzasta tulee rapea.

Parasta tietenkin on omistaa tai ostaa oma pizzauuni. PIzzauunissa lämpötila nousee helposti yli 400 asteen ja pizza paistuu siellä noin puolessatoista minuutissa valmiiksi. Pizzerioiden pizzauunit ovat suuria ja tehokkaita mutta nykyisin on myös mahdollista ostaa pizzauuni kotiin. Tällaiset kotona käytettävät pizzauunit toimivat kaasulla ja niitä on helppo käyttää. Pizzaa tulee paistaessa kääntää ja valvoa, jotta se paistuu uunissa tasaisesti.

Jos budjetti on tiukka ja ei ole varaa investoida omaan pizzauuniin, on myös saatavilla vaihtoehtoisia ratkaisuja. Voit hankkia itsellesi pizzakiven. Pizzakivi toimii uunissa tai grillissä. Pizzakivi tulee lämmittää kuumaksi uunissa tai grillissä, jonka jälkeen sen päällä paistettu pizza saa kunnon rapean pinnan. Grillissä tämä voi toimia paremmin, koska grillissä lämpötilan saa nostettua yli 300 asteeseen. Tavallisessa kotiuunissa harvemmin saa lämpötilaa nostettua niin korkeaksi.

Jos et halua investoida edes Pizzakiveen, onnistuu pizzan paistaminen myös pellillä. Lopputulos on varmasti hyvä ja muistuttaa hyvin paljon sisilialaista pizzaa. Oman kotipizzan tekeminen on helppoa ja muutamilla vinkeillä siitä saa erittäin hyvän.

Täydellinen pizza kotona

Kaikki voivat luottaa sihen, että kotona valmistettu pizza on ruoka, joka maistuu kaikille. Kaikilla perheenjäsenillä on yleensä omat mieltymyksensä täytteiden suhteen ja monesti kotona pizzoja täytyy paistaa useampia kerralla. Millä tavalla kotona tehdystä pizzasta saa tehtyä vieläkin paremman?

Pizzassa kannattaa keskittyä pohjaan. Pohja tekee pizzasta aina paremman ja kun reunat ovat rapeat ja keskusta pehmeä ja sitekä on pizza onnistunut. Hyvään pohjaa on valittava hyvät raala-aineet ja valmistukseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Vaivaa taikina huolella sekä panosta siihen, että annat pohjan nousta aikaisemmin kerrotun mukaisesti. Taikinaa voi kohottaa vaikka kaksi vuorokautta mutta vähintään kuusi tuntia.

Täytteissä on helppo panostaa myös hyviin raaka-aineisiin. Purkissa olevat tomaatit murskaamalla saat toimivan kastikkeen pohjalle ja jos haluat, että pohja ei ole liian vetinen, lisää juusto ennen pohjalle. Täytteitä laittaessa kannattaa muistaa, ettei täytä pizzaa liikaa, muuten pizzasta ei tule hyvä. Less is more, kuuluu kuuluisa sanonta ja pizza kanssa se pitää paikkansa.

Suositus on hankkia pizzakivi, joka makssa kympistä ylöspäin mutta parantaa lopputulosta huomattavasti. Uuninpellillä paistettaessa kannattaa varmistaa, että uuni on saatu mahdollisimman kuumaksi ja varmista myös, että pohja kypsyy kunnolla. Voit hakea myös muita vinkkejä erilaisiin ruokiin ReviewsBird sivuilta ruoka ja juoma osiosta. 

Nauti Pizzasta

Muista ennen kaikkea nauttia hyvästä pizzasta. Ei ole väliä haetko sen pizzeriasta, tilaatko kotiin tai lämmität kotona pakastepizzan. Jos kyseessä on sinulle nautinto nauti siitä. Täydelliseen pizzaan kuuluu omat mieltymykset ja jokaisella on oma suosikkinsa. Suomessa on myös paljon pizzerioita, joista valita ja kannattaa tutustua siihen, mitä toiset kertovat niistä. ReviewsBird sivuilla voi lukea toisten kokemuksia. 

Jos haluat todellisen pizzakokemuksen, kannataa suunnata matkalle Italiaan, jossa pizzaa rakastaville on tarjolla erilaisia elämyksiä. Tällaisia ei saa muualta kuin pizzan kotimaasta. Toisenlaisia kokemuksia voi myös hakea ympäri maailmaa ja jokaisella kohteella on tähän suosittuun ruokaan omat vivahteensa. Ota siis viimeistään nyt tavoitteeksi itsellesi ja perheellsei pizzaperjantai ja nauti tästä mainiosta herkusta hyvässä seurassa.

Lisää Ruoka & Juoma