Miten teet herkullisen pizza taikinan?

Miten teet herkullisen pizza taikinan?

Ruoka & Juoma

Jokainen meistä on syönyt elämänsä aikana pizzaa. Jos näin ei ole niin nyt viimeistään on aika kokeilla tätä yhtä maailman suosituinta herkkuruokaa. Pizzalla on pitkä historia ja sen valmistaminen vaatii tiettyjä raaka-aineita sekä vinkkejä, jotta se onnistuu kunnolla. Herkullisen pizzan tekeminen itse on mahdollista ja sen voi tehdä kotona ilman mitään suuria investointeja. Kerromme tässä artikkelissa millainen on herkullinen pizza ja pizza taikinan salaisuudet, joiden avulla voit valmistaa omalle perheellesi tai ystävillesi joka kerta herkullista pizzaa.

Laadukkaat raaka-aineet

Herkullinen pizza ja pizzataikina syntyy laadukkaista raaka-aineista. Pizzapohja ohje on yksinkertainen. Ensimmäisenä puhumme jauhoista. Pizzajauhoksi kutsutaan yleensä 00-laatuista jauhoa. Tämä on jauhoa, joka on valmistettu jyvän ydinosasta. Jos jauho on 00 laatua suurempaa laatuluokaltaan, tarkoittaa se sitä, että jauhossa on jyvän kuoriosaa mukana. Tämä 00 jauho on siis eritäin puhdasta jyvän ydinosaa ja se ei kerro jauhon karkeudesta.

Mitä muuta pizzataikina tarvitsee jauhon lisäksi tarvitaan on hiiva. Hiivalla on myös suuri merkitys siihen, millaista pizzataikinasta tulee. Hyvälaatuista hiivaa ei tarvita paljoakaan, jotta taikinan nostatus onnistuu. PIzzapohjaan käy myös kuivahiiva. Mitä vähemmän hiivaa käytetään sitä vatsaystävällisempää pizzataikinasta tulee. Hiivan lisäksi vaikuttaa kohotustapa. Muita raaka-aineita ovat vesi, suola ja oliiviöljy. Tietyissä taikinoissa ei käytetä kaikkia aineita vaan eri aineiden yhdistelmiä. Netissä on saatavilla monenlaisia reseptejä aidoista ja alkuperäisistä italialaisista taikinoista lähtien ja näistä voi valita ihan, minkä tahansa haluaa, kunhan tekemiseen panostaa ja sen tekee huolella. 

Pizzataikinan ainesosien sekoituksella on suuri vaikutus pizzan lopputulokseen, joten on hyvä löytää kaikista parhain sekoitussuhde aineille, jotta pizza säilyy mehevänä mutta siihen syntyy myös pizzan tärkeä rapeus. Laadukkaita raaka-aineita löytyy monista paikoista, eikä niiden tarvitse olla aina suoraan italiasta tilattuja. Esimerkiksi Matsmart verkkokaupasta löytyy hyviä aineita pohjan valmistukseen. 

Taikinan nostatus

Ennen taikinan nostatusta on tärkeää käsitellä pizza taikina seos oikein. Tämä tapahtuu vaivaamalla taikina käsin kiinteäksi massaksi tai käyttämällä tehosekoitinta. Tehosekoittimen käytössä on tiettyjä sääntöjä, joita varsinkin italialaiset noudattavat. Koneen pyörimissuunta pitää olla oikea ja asetuksen tasaisen hitaalla. Taikina ja sitko syntyy tätä kautta oikein. Vaivaamisessa taikina saa ilmaa sekä hilidioksidia, joka edistää ja aiheuttaa hiivan aktivoitumisen. 

Kun taikinasta on saatu aikaan kiinteä massa on aika nostattaa sitä. Nostatus voi alkaa kostean pyyhkeen alla huoneenlämmössä. Kostea pyyhe estää pizza taikinan kovettumisen. Tämä ensimmäinen nostatus on yleensä parin tunnin pituinen. Tämän jälkeen taikinan voidaan antaa nousta vielä vähintään neljän tunnin ajan. Toisaalta pizza taikina voidaan nostattaa myös jääkaapissa ja nostatus voi kestää vaikka kaksi vuorokautta. Kylmässä tapahtuva nostatus vaatii vähemmän hiivaa ja sen avulla taikinasta syntyy hyvin muovailtava ja kiinteä pizzapohja.

Pitkä nostatus tekee pizza taikinasta maukasta ja ajasta ei kannata tinkiä. Pizza taikina säilyy myös pakkasessa. Jos taikinan pakastaa, voi sen ottaa myöhemmin käyttöön, jolloin se on heti sulattuaan valmiina käytettäväksi.

Tuunaa pizza taikina

PIzza taikinan valmistamisen jälkeen se tulee muotoilla pyöreään muotoon. Pitsapohja ja Pizza taikina voidaan lisäksi tuunata ja tehdä siitä hieman herkullisemman ja erilaisen. Kaulimalla pizza taikina hieman haluttua suuremmaksi, voi reunat täyttää esimerkiksi juustolla. Asettamalla juustoa reunalle ja kääntämällä reunan juuston päälle, saa aikaan mehevän juustoisen reunuksen. Reunan sisään voi halutessaan valita myös muita täytteitä.

Tärkeä ainesosa pizzassa juuston lisäksi on tomaattikastike, pizza ilman sitä ei ole nykypäivänä mitään. Tomaattikastike voi olla suoraan pohjan päällä tai sitä ennen voi myös asettaa juustoa kastikkeen alapuolelle. Tämä estää pohjaa tulemasta liian kosteaksi. Taikinaa voi myös tuunata sen valmistusvaiheessa haluamallaan tavalla esimerkiksi lisäämällä siihen hunajaa tai hieman enemmän suolaa. Tällä tavalla Taikinasta tulee hieman maukkaampaa.

Erilainen pizzapohja

PIzzapohjan voi myös valmistaa erilaisista raaka-aineista. Vaikka näistä ei synny perinteinen napolilainen pizza, on muiden aineiden käyttö sallittua. PIzzasta voi tehdä halutessaan vaikka gluteenittoman. Gluteeniton pizzapohja onnistuu helposti käyttämällä gluteenittomia jauhoja ja muuten seuraamalla perinteisiä ohjeita. Pizzapohjasta voi tehdä myös hiilihydraatittoman. Se on mahdollista kun valmistaa niin kutsutun fathead pizzapohjan. Tämä pizzapohja sisältää mozzarellajuustoa, mantelijauhoja ja psylliumia. Pohjasta tulee hieman erilaisempi kuin perinteisestä jauhoista valmistetusta pohjasta mutta kuitenkin todella herkullinen.

Pizzan täytteet

Todellisen pizzan täytteet ovat yleensä hyvin yksinkertaiset. Monesti Italiassa pizzaan laitetaan täytteeksi vain tomaattikastiketta, juustoa ja yrttejä. Muitakin täytteitä käytetään mutta niiden kanssa ollaa yleensä hillitysti liikkeellä, koska pizzassa tärkeässä roolissa on myös pohja. Pizzatäytteiden ei myöskään tarvitse olla kalliita. Pizza on aina ollut edullista ruokaa ja siihen sopivat edulliset raaka-aineet. Jos ruokabudjetti on tiukalla voi edullisia raaka-aineita vaikka pizzaa löytää Fiksuruoka sivustolta. Pizzassa vähemmän on enemmän ja luovuus nousee kunniaan. Monia klassisia pizzoja ja niiden ohjeita voi etsiä netistä. Täytteiden kanssa voi myös hyvin soveltaa ja käyttää omaa mielikuvitusta. Säväytä ystäväsi tai perheesi italialaisella pizzalla tai luo uusi villitys, johon kaikki rakastuvat.

Jos luovuutta ei tunnu löytyvän voi ideoita hakea muilta verkon käyttäjiltä. Voit käydä tutustumassa toisten ihmisten kokemuksiin erilaisista asioista ReviewsBird sivustolta. Pizzan valmistuksessa on sallittua ottaa ideoita muualta ja soveltaa. Pizzataikinan voi myös valmistaa monesta muustakin raaka-aineesta ja kannattaa kokeilla erilaisia versioita. Pizza on helppo ja hauska ruoka, joka sopii varmasti jokaiselle herkkusuulle. Ota siis kaikki vinkit vastaan, mitä luit tässä artikkelissa ja käy tutustumassa muihin vinkkeihin netissä. 

Lisää Ruoka & Juoma