Vinkit napolilaisen pizzan valmistamiseen kotona!

Varmasti tiesit, että italialainen pizza on parasta ja aidot pizzat tulevat italiasta. Tämä perjantai-illan tai minkä tahansa muun päivän suosittu herkku on ollut olemassa jo pitkään. Puhumme ruoasta, joka on keksitty vuosisatoja sitten, jonka aikana pizza on kehittänyt ja muuttanut muotoaan. Nykypäivänä pizzasta on lukematon määrä erilaisia versioita niin suolaisia kuin myös makeita. Jokaisella pizzalla on oma nimensä ja jokaisessa maassa on omat vaihtoehtonsa sekä suosikkinsa. Ehkä kaikista aidoin ja alkuperäisin pizza on napolilainen pizza. Mitä napolilainen pizza sisältää ja miksi juuri napolilainen pizza on niin kuuluisa? Lue lisää artikkelistamme, jonka jälkeen haluat varmasti koittaa itsekin napolilaista pizzaa.

Napolilaisen pizzan historiaa

Pizza oli pitkän aikaa 1600- ja 1700-luvulla köyhien työläisten perinteinen ruoka, jota myytiin ulkona ulkoilma kojuissa. Samoihin aikoihin tomaatti alkoi olla Euroopassa tunnetumpi kasvis, jota alettiin myös käyttää pizzan täytteenä. Pikkuhiljaa pizzan suosio alkoi kasvamaan ja pizzasta tuli erikoinen matkailunähtävyys, jota tultiin Napoliin paikan päälle syömään ja samalla vierailtiin köyhillä alueilla.

Elämä tuohon aikaan oli ehkä yksinkertaisempaa tai ainakin kehitys oli hitaampaa. Myös pizzan kehittyminen vei aikaa ja vasta 1800- luvulla pizza alkoi siirtyä ulkoilma kojuista varsinaisiin pizzerioihin. Vuonna 1830 Napoliin aukesi ensimmäinen pizzeria nimeltään Antica Pizzeria Port’Alba, joka on edelleen toiminnassa kyseisessä kaupungissa. Tämä on siis edelleen paras kohde tutustua, jos haluaa tuntea ja maistaa pizzan historiaa. Pizzerioiden avulla pizza levisi aatelisten keskuuteen ja sitä kautta kaikelle kansalla. Pizzasta tuli koko kansan suosittu ruoka.

Nykyaikaista muotoaan pizza ei vielä ollut saavuttanut ja vasta vuonna 1889 leipuri Raffaello Esposito loi ensimmäisen pyöreän erikoispizzan Italian kuninkaan vaimon kunniaksi, jonka mukaan pizza nimettiin Margheritaksi. Margherita pizzassa tulivat esiin Italian lipun värit. Tomaatti esitti punaista, basilika vihreää ja mozzarella valkoista väriä.

Tämän jälkeen pizzan kehitys on ollut nopeampaa ja ruoka on levinnyt ympäri maailmaa. Pizzasta on myös tullut monia uusia versioita kuten pannupizza, jonka kehitty Pizza Hut pizzeriaketju. Versioita pizzasta riittää ja jokapuolella on omia variaatioita tästä upeasta ruoasta.

Napolilaisen pizzan salaisuus

Napolilaisella pizzan on todetusti pitkä historia mutta, mikä on napolilaisen pizzan salaisuus ja mikä tekee siitä niin erinomaista. Kyseessä on hyvin yksinkertainen mutta maukas pizza, jonka pystyy kuka vain valmistamaan, jos siihen löytyy oikeat välineet ja raaka-aineet.

Pizzataikina

Ensimmäinen asia joka kaikissa italialaisissa pizzoissa on pääosassa, on pizzataikina. Napolilaisen pizzan taikina vaatii ensitöikseen oikeanlaisen jauhon. Tällainen jauho on nimeltään 00 jauho. Kyseinen jauho on erikoista sen takia, että se ei sisällä lainkaan jyvän kuoriosaa. Tämän takia jauhoa sitoo hyvin nestettä ja sisältää paljon proteiinia, joka tekee taikinasta todella hyvin muotoiltavaa.

Jauhojen lisäksi taikina tarvitsee hiivaa, suolaa ja vettä. Taikinassa hiivan määrä on vähäinen ja veden sekä jauhon suhteen on oltava erittäin tarkkana. Napolilaisessa pizzapohjassa on myös enemmän suolaa kuin normaalisti ajattelisi. Tämä on sen takia, että historiansa vuoksi pizzapohja nähdään Italiassa edelleen leipänä eikä vain asiana, jonka päälle kasataan paljon täytteitä. Hiiva voi olla tuoretta tai kuivahiivaa. Hiivaa käytetään kuitenkin varovasti.

Tärkein vaihe napolilaisen pizzataikinan valmistamisessa on nostatus. Nostatus voidaan tehdä eri tavoin mutta hyvin tärkeää on varata aikaa. Napolilainen pizza taikina ei synny tunnissa vaan se vaatii useita tunteja aikaa. Hyvä sääntö on vähintää kahdeksan tuntia. Napolilaista pizzataikinaa voidaan myös nostattaa jääkaapissa useita vuorokausia hitaasti ja silloin voidaan edelleen vähentää hiivna määrää. Mitä vähemmän hiivaa taikina sisältää sitä vatsaystävällisempää pizzasta tulee.

Pizzatäytteet

Napolilaisessa pizzassa itse leipä on pääosassa ja täytteitä käytetään harkiten. Täytteen tärkeä elementti on tomaattikastike. Tomaattikastikkeen voi valmistaa itse myös tuoreita tomaateista. Vaihtoehtoisesti voi kaupasta ostaa kokonaisia purkkitomaatteja. Nämä ovat hyvä vaihtoehto valmistaa loistava tomaattikastike pizzalle. Kastikkeen voi maustaa suolalla, yrteillä sekä valkosipulilla.

Tomaattikastikkeen lisäksi tärkeä elementti on mozzarellajuusto. Mozzarella juusto asetellaan tomaattikastikkeen päälle tai alle. Tämä riippuen siitä, miten juoksevaa kastikkeesta on tullut. Mozzarella estää pohjaa vettymästä liikaa, jos sen asettaa kastikkeen alle.

Valmiin pizzan voi koristella basilikalla tai muilla yrteillä. Lisäksi halutessaan voi pizzaan lisätä hieman proteiinia lihan muodossa, jos haluaa. Tavallisia täytteitä Italiassa on prosciutto tai parmankinkku. Näitä kuitenkin asetellaan harkitusti pizzan päälle.

Paistaminen

Ehkä hankalin vaihe toteuttaa napolilaisesssa pizzassa on paistaminen, jos ei omista oikeita pizzerian välineitä kuten pizzauunia. Kaasulla toimivia pieniä pizzauuneja voi hankkia myös kotioloihin. Tällainen pizzauuni maksaa jonkin verran mutta jos pizza on kotona herkku, jota syödään usein, voi pizzauuni olla hyvä investointi. Vaihtoehtona voi ajatella pizzakiven hankkimista. Pizzakiven avulla pizzan paistaminen onnistuu sähköuunissa tai grillissä.

Paistamisessa tärkeintä on lämpötila. Pizzauunin lämpötila nousee yleensä yli 400 celsius asteen ja pizzaa paistetaan minuutista puoleentoista minuuttiin. Tämä on todella nopea prosessi ja sitä tulee valvoa koko ajan. Kaasulla toimivassa pizzauunissa pizza tulee kääntää, jotta se kypsyy tasaisesti. Napolilaisessa pizzassa reunat kohoavat paiston aikana suuriksi ja taikina tulee hyvin rapeaksi mutta jää kuitenkin sisältä meheväksi.

Yhteenveto

Jos sinulle on tärkeää hyvä ruoka ja juoma ota ehdottomasti pizza mukaan omaan viikko menuun. Pizza sopii niin arkeen kuin juhlaan ja varsinkin napolilainen pizza on hyvin terveellistä. Kun pizzan tekee itse voi varmistaa, että siitä ei tule kaloripommi vaan se pysyy hyvien raaka-aineiden avulla perinteisenä ja herkullisena.

Muita pizzavinkkejä voi etsiä verkosta ja on hyvä lukea muiden käyttäjien kommentteja esimerkiksi pizzerioista. ReviewsBird sivuilla voit tutustua toisten käyttäjien kertomuksiin ja lukea lisätietoa monista eri aiheista. Nyt vaan nopeasti suunnittelemaan seuraavaa pizzaperjantaita ja lisäämään aito napolilainen pizza menuun.

Frida