Rescuekoira - millaisia ne ovat ja mistä sellaisen voi adoptoida?
Nykypäivän tietoisuus kodittomista koirista on käynnistänyt positiivisen ilmiön koirien adoptoimisesta. Rescuekoira on pelastettu ja näin ollen adoptoitu koira. Rescuekoira on pahimmillaan saattanut olla jopa vuosia turvakodissa vailla oikeaa kotia. Koirat ovat vailla lämmintä, rakastavaa kotia ja parasta olisikin, jos koiralle löytyisi loppu elämäksi turvallinen ja pysyvä koti. Vaikka rescuekoiran totuttaminen uuteen kotiin saattaa ottaa hieman enemmän aikaa, niin lopulta voit saada aivan erityisen rakastavan koiran. Parasta mitä voit tehdä on siis antaa koiralle aikaa, hoivaa ja huolenpitoa. Luottamuksen kasvaessa välillänne voit saada elinikäisen ystävän, joka tulee olemaan ikuisesti kiitollinen siitä, että tarjosit sille toisen mahdollisuuden.
Vaikka rescuekoiran hankinta voi olla erittäin työlästä ja haastavaakin, niin on kuitenkin erittäin hienoa antaa kodittomalle koiralle uusi koti. Yhdistykset pelastavat usein kymmeniä lemmikkejä samaan aikaan ja aina kun yksikin lemmikki löytää uuden kodin, se antaa kahdelle uudelle mahdollisuuden tulla pelastetuksi. Koira on parhaimmillaan paras ja luotettavin ystäväsi, jonka kanssa voit jakaa harrastukset, matkat, elämän ilot ja surut, ja joka on aina valmiina lenkille kanssasi ja odottaa iloisena kotiinpaluutasi.
Mistä rescuekoira kannattaa hankkia?
Internetistä löytyy monia eri yhdistyksiä, joista suomalaiset kodittomat koirat löytyvät. Tulee kuitenkin muistaa, että rescuekoiraa ei koskaan tule ottaa pelkästä säälistä. Koiran hankkimista pitää miettiä aina tarkkaan ja hartaasti, sillä tarkoitus on antaa koiralle loppuelämän koti. Koskaan koiraa ei tule hankkia hetken mielijohteesta, sillä koirat elävät usein yli 10 vuotta, eli edessä on pitkä yhteinen tie, joka ei varmasti aina suju täysin ongelmitta. Kysy siis itseltäsi, oletko valmis pitkäaikaiseen sitoutumiseen ja siihen, että aina asiat eivät mene odotetusti ja lemmikissä voi olla muitakin puolia, kuin se suloinen karvapallo, kiva lenkkikaveri ja iloinen hännänheiluttaja.
Kun valitset, mistä koiraa hankit, kannattaa tutustua huolellisesti kyseisen adoptio-organisaation toimintaan ja varmistaa, että saat varmasti luotettavat tiedot koiran sairaushistoriasta sekä mahdollisista käyttäytymis- tai muista ongelmista. Yhdistysten tulisi aina rekisteröidä, siruttaa ja rokottaa koirat. Jos näin ei ole tehty, kannattaa ehkä kyseenalaistaa asia ja tehdä hieman selvitystyötä ennen koiran adoptoimista. Netissä eri sivustoilta löytyy usein ilmoituksia, joissa sanotaan, että annetaan koiria hyvään kotiin. Ilmoittajat voivat olla täysin aitoja, mutta jos koirasta pyydetään esimerkiksi maksua ennen koiran näkemistä tai muuten virallista prosessia, niin kannattaa miettiä, onko kyseessä huijaus. Paras tapa on hankkia koira vain luotettavilta tahoilta, jotka ovat perillä koiran alkuperästä.
Millainen rescuekoira sopii minulle?
Niin kuin mainittu, rescuekoira kannattaa aina hankkia asiaan perehtyneeltä yhdistykseltä, joka toimii vastuullisesti ja näin ollen voit turvallisesti hankkia koiran yhdistyksen kautta. ReviewsBird on sivusto, josta löydät muiden arvostelut, kokemukset ja palautteet useista netissä toimivista sivustoista. Kannattaa siis tarkistaa, löytyisikö toimijasta aikaisempia arvosteluita, joista voisi olla hyötyä. Kun koira annetaan uuteen kotiin tulee muistaa, että epätoivottua käytöstä voi ilmetä, varsinkin aluksi, kun muutto aiheuttaa koiralle stressiä.
Eri rodut ovat luonteeltaan erilaisia ja esimerkiksi aktiivisuudessa on paljon eroja. Mieti siis tarkkaan, millaista lemmikkiä itse kaipaat. Toivotko liikunnallista ja aktiivista lenkkikaveria, vai ennemmin kotisohvalla viihtyvää karvakaveria. Toiset rodut tulevat paremmin toimeen lasten kanssa ja toiset eivät voi sietää esimerkiksi muita koiria. Toki taustoistakin riippuen näissä on paljon eroja ja eri pelkotilat ovat voineet laukaista tietynlaista käyttäytymistä koiralta, mutta usein niistäkin koiraa voi opettaa pois ja käytökseen vaikuttaa positiivisella kouluttamisella.
Karvaton koira on hyvä vaihtoehto, mikäli kärsit pienestä allergiasta. Koira saattaa kuitenkin aiheuttaa sinulle allergisia oireita karvattomuudesta huolimatta, joten testaa tämä huolellisesti jo siinä vaiheessa, kun harkitset adoptiota. Kun on kyse kodittomista koirista, niin usein tulee kyseeseen sekarotuinen koira. Se on tietenkin aina hieman arvoitus, että millainen luonne tai kuinka haastava koirasta esimerkiksi aikuisena tulee. Jos otat aikuisen koiran, niin silloinhan pääset pitkälti jo näkemään, miten haastava koira on kyseessä, vai onko kyseessä vain pelokas, kotia vailla oleva karvatassu.
Koiran adoptio-ohjeet
Kun löydät yhdistyksen sivuilta itsellesi sopivan tuntuisen koiran, ota yhteyttä koiran yhteyshenkilöön. Useimmiten yhteyshenkilö kartoittaa tarkkaan, että onko koira sopiva omistajalle ja omistaja koiralle. Jos kyseessä on perhe, niin usein selvitystyötä tarvitaan hieman enemmän, sillä silloin koiran ei tarvitse tottua vain yhteen uuteen ihmiseen, vaan moneen uuteen perheenjäseneen samalla kertaa. Koiran taustoista riippuen mietitään, onko koira hyvä sijoittaa perheeseen, jossa on esimerkiksi useita lapsia. Perusteellinen selvitystyö ennen adoptioprosessin aloittamista on kuitenkin tärkeää, sillä on sekä koiran, että uuden omistajan etu, että molemmat sopisivat toisilleen mahdollisimman hyvin. Näin vältetään se, että koira olisi jälleen hetken päästä koditon, etsimässä uutta kotia.
Kun sitten on varmistuttu siitä, että koira sekä omistaja sopivat toisilleen, alkaa koiran odottaminen. Ensin täytyy huolehtia, että terveydentila on perusteellisesti tarkistettu, tarvittavat rokotukset annettu ja koira on valmis kotiutumaan uuteen kotiin. Joskus koirat ovat kotihoidossa Suomessa, mutta joskus ulkomailta saapuvat kulkurit voivat olla vielä toisessa maassa odottamassa sopivan kodin löytymistä. Tällöin koiran saapumisessa saattaa kestää vielä virallisista syistä muutama viikko. Yleensä koira pyritään kuitenkin mahdollisimman pian saamaan uuteen kotiin. Mikäli haluat yksityiskohtaisempaa tietoa koiran adoptoinnista, käy lukemassa, millainen on esimerkiksi Balkanin koirat ry:n adoptioprosessi.
Ohjeita koiranomistajalle
Kotia etsivät koirat voivat usein olla hyvin pelokkaita, varsinkin alussa. Uuden koiran kanssa pääseekin hyvin alkuun ja luottamusta kasvattamaan erilaisten lelujen ja muiden koiraa aktivoivien tarvikkeiden kanssa. Erilaiset koiran tarvikkeisiin erikoistuneet verkkokaupat tai suuret marketit myyvät toinen toistaan mielenkiintoisempia, koirille tarkoitettuja välineitä. Leikki rentouttaa koiraa ja vahvistaa luottamusta omistajaan. Leikit ja erilaiset aktiviteetit vahvistavat myös suuresti koiran sosiaalisia taitoja, jotka ovat usein erityisesti tarpeen rescuekoirien kanssa. Kun koira rentoutuu ja alat huomata edistystä, voit alkaa opettaa koiralle erilaisia taitoja leikin kautta. Luottamusta kasvattamalla saat elinikäisen ystävän lemmikistäsi!