Kaikki mitä sinun tulee tietää koirista ja koiran omistamisesta!
Kautta aikojen koira on tunnettu ihmisen parhaana ystävänä ja luotettavana kumppanina. Eikä turhaan, sillä tutkimustenkin mukaan koiran ja omistajan välille voi syntyä samanlainen kiintymyssuhde kuin lapsen ja vanhemman välille. Koiran kanssa voi harrastaa erilaisia lajeja, sen voi ottaa mukaan matkoille tai seuraksi mökkireissulle, sen kanssa voi kuntoilla ja paljon muuta! Koira edistää omistajansa terveyttä monin eri tavoin ja usein koiranomistajat ovatkin onnellista väkeä.
Koira on lisäksi älykäs ystävä, sillä se osaa lukea ihmisen eleitä ja katseita erityisen hyvin. Koira jopa aistii, mikäli et ole läsnä. Jos olet esimerkiksi uppoutuneena puhelimeesi ja koira huomaa, että huomiosi on kiinnittynyt siihen, se saattaa reagoida haukkumalla niin pitkään, että laitat puhelimen pois. Haukkumiseen ei kuitenkaan kannata reagoida, ennen kuin koira lopettaa sen. Muutoin koira oppii, että haukkumalla saa huomiosi, ja se ei tietenkään ole toivottavaa. Palkitse koira sen sijaan herkkupalalla, kun haukkuminen loppuu. Koiran kouluttamisessa tulee olla tarkkana ja toimia aina johdonmukaisesti. Lue Kennelliiton katsaus, millaista on koiran koulutus.
Mistä löydän sopivan koiran?
Mistä sitten koiran voi hankkia ja kuka prosessissa auttaa? Hankikoira.fi on Suomen Kennelliiton sivusto, josta löydät tietoa erilaisista tavoista hankkia vastuullisesti itselle sopiva koira. Voit etsiä koiraa esimerkiksi haluamallasi rodulla tai valita itsellesi sopivat rotuominaisuudet, jolloin näet heti, millaiset rodut olisivat sinun elämäntilanteeseesi ja elämäntyyliisi sopivia. Jotkut koirat vaativat esimerkiksi ulkoilua ja aktiviteetteja paljon enemmän kuin toiset. Jotkut kaipaavat omistajan seuraa ja läheisyyttä ja jotkut taas pärjäävät paremmin itsekseen. Netistä löytyy paljon erilaisia sivustoja, joista koiraa voi etsiä. Voit etsiä hakusanalla koira myynnissä, jolloin löydät helpommin sivustot, joista voit etsiä itsellesi sopivaa koiraa.
Koiraa etsiessä kannattaa aina tarkistaa kasvattajan tiedot ja varmistaa koiran alkuperä. Kennelliitto auttaa tällaisissa tilanteissa ja jos koira on rekisteröity, voit saada paljonkin kullanarvoista tietoa koirasta, sen alkuperästä ja esimerkiksi terveystiedoista. Koirarodun valinnassa kannattaa tukeutua vertailuun kuten ReviewsBird sivustolla, josta löydät puolueettomia arvosteluja useista verkkokaupoista. Sivustojen luotettavuutta onkin hyvä tarkastella etukäteen ja lukea muiden antamia palautteita.
Yleisimmät koirarodut
Kennelliiton mukaan Suomessa rekisteröitiin 52 771 koiraa vuonna 2021. Yleisimpiä koirarotuja Suomessa ovat muun muassa labradorinnoutaja, suomenlapinkoira, kultainennoutaja sekä saksanpystykorva. Joukkoon mahtuu myös paljon muita ja koronapandemian myötä koirien rekisteröiminenkin on lisääntynyt, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona.
Labradorinnoutaja on ikisuosikki ja jälleen koko maailmassa suosituin koirarotu. Labradorinnoutajat tunnetaankin monipuolisina käyttökoirina ja siitä kertoo se, että niitä käytetään muun muassa opaskoirina, huumekoirina, pommikoirina ja terapiakoirina. Rotu tunnetaan erittäin ystävällisenä, uskollisena ja lapsirakkaana. Myös aktiivinen rotu, joka viihtyy parhaiten veden äärellä ja ulkosalla. Se tarvitseekin paljon aktiivisuutta; kuin liikuntaa, että aivotyöskentelyä. Sopii loistavasti perhekoiraksi kuin myös harrastuskoiraksi.
Näyttelykoirat
Koiranäyttelyt ovat erittäin suosittuja kuin Suomessa, että ulkomailla. Näyttelyissä pääsee tutustumaan eri rotujen harrastajiin sekä koirankasvattajiin. Se onkin hyvä paikka käyd tututustumassa koirarotuihin sekä kasvattajiin. Voit löytää sieltä samanhenkisiä ystäviä ja jopa koirakavereita karvakuonollesi. Suomessa on myös epävirallisia näyttelyitä, joissa voi tutustua koiranäyttelyihin ja harjoitella esiintymistä näyttelytilanteessa. Voit siis käydä kokeilemassa, voisiko kyseessä olla sinulle ja koirallesi sopiva harrastus.
Vuoden näyttelykoira 2021 on listauksen mukaan Skotlanninterrieri Quaint Sherry Perry. Listauksesta voikin nähdä, että mukana on laaja kirjo eri rotuja. Koiranäyttelyt ovatkin yksi näkyvimmistä koiraharrastuksista ja mielenkiintoinen harrastus oman karvakuonon kanssa. Näyttelyt vaativat paljon harjoittelua ja luovat erityisen tiiviin suhteen koiran ja omistajan välille.
Koiran hankkiminen
Koiran hankkimista täytyy harkita huolella, sillä koira vaatii paljon aikaa ja huolenpitoa, niin kuin kaikki lemmikit. Se aiheuttaa myös paljon kustannuksia, sillä koiran ruokien ja varusteiden lisäksi pitää muistaa varautua muun muassa eläinlääkärikäynteihin. Niiden varalle olisikin hyvä ottaa vakuutus. Mikäli perheenjäseniä on useampia, tulee jokaisen olla sitoutunut koiran hankintaan. Vaikka lapsi olisi se, joka koiraa toivoo, aikuinen on kuitenkin viime kädessä lemmikistä vastuussa ja se täytyy tiedostaa jo ennen lemmikin hankintaa.
Mieti tarkkaan, onko sinulla tarpeeksi aikaa ja oletko valmis esimerkiksi ulkoiluttamaan koiraa vähintään kolme kertaa päivässä? Kun omistat koiran, ei säällä ole väliä, ulos on mentävä. Myös koiran kokoa kannattaa miettiä tarkkaan. Pieni koira sopii yleisesti paremmin pienempiin asuntoihin ja keskikokoinen koira kaipaa jo huomattavasti enemmän tilaa ympärilleen. 60-kiloa painavat koirat vetävät talviliukkailla omistajan hyvin nopeasti kumoon, eivätkä ehkä ole paras mahdollinen vaihtoehto lapselle tai vanhukselle. Yleinen harhaluulo on, että pienet koirarodut eivät tarvitse niin paljon liikuntaa kuin suuret, mutta tämäkin riippuu täysin rodusta.
Rodun valitseminen on tärkeää
Kun olet hankkimassa koiraa, mieti tarkkaan, millaiseen käyttötarkoitukseen koira tulee. Jotkut rodut ovat enemmän seurakoiria kuin toiset, jotkut ovat erittäinkin aktiivisia ja näin ollen kaipaavat enemmän toimintaa ja pidempiä lenkkejä. Joidenkin turkinhoito voi olla erittäinkin vaativaa ja tarvita ammattilaisen apua ja on hyvä myös tarkastella koiran energisyyttä ja verrata sitä omaan energisyyteen. Valinnassa tulee ottaa huomioon siis monta eri asiaa.
Karvaton koira on hyvä vaihtoehto silloin, jos omistaja on allerginen, sillä valtaosa allergisista ihmisistä siedättyy karvattoman koiran kanssa. Joissain tapauksissa karvaton koira kuitenkin aiheuttaa myös oireita, joten asiaa on hyvä testata ennen koiran varsinaista hankkimista.
Kultainennoutaja pentu on suloinen ilmestys, mutta sen lisäksi myös erittäin ystävällinen ja lempeä, yleensä lapsiperheeseen sopiva koira. kuitenkin kultainennoutaja on seurallinen ja huomiota kaipaava koira, joka ei sovellu yksinäisyyteen. Beagle pentu on pienikokoinen, eikä kasva kovin suureksi aikuisenakaan. Se on erittäin lapsiystävällinen, mutta erittäin aktiivinen sekä metsästysviettinen, joka voi olla ongelma jos sinulla ei ole aidattua pihaa. Myös esimerkiksi kissoihin tottuminen voi viedä aikaa, sekä vaatia sen, että se on viettänyt niiden kanssa aikaa jo pienestä saakka. Kaikilla koiraroduilla on siis erilaisia ominaisuuksia, jotka kannattaa selvittää hyvin ennen hankintaa.
Kun olet löytänyt sopivan rodun voit alkaa etsiä sopivaa kasvattajaa. Saat usein kasvattajalta vielä hyviä vinkkejä ja näkökulmia siihen, onko valitsemasi rotu juuri sinun tilanteeseen sopiva. Yleensä kasvattaja haluaakin perehtyä siihen, että olisit varmasti sopiva omistaja pennulle, sillä hänenkin tarkoituksena on löytää pennulle paras mahdollinen koti. Jos siis epäilet rodun valinnassa, ota yhteyttä kasvattajaan ja keskustelkaa yhdessä sopivuudesta puolin ja toisin.
On tärkeää, että koiralle löytyy sopivanlainen kasvuympäristö ja omistaja on sitoutunut kyseisen rodun tarpeisiin ja tuntee myös rodun luonteen ennalta. On kaikkien etu, että koira sopii omistajalle ja omistaja koiralle. Mikäli yhtään tuntuu, että elämäntilanteessasi ei välttämättä ole tarpeeksi aikaa koiralle, jätä sen hankinta mieluummin myöhempään vaiheeseen. Jos sinulla ei aikaisemmin ole ollut koiraa, voi olla hyvä idea pyytää vaikka kaverin koiraa vähäksi aikaa hoitoon. Näin pääset testaamaan miltä koiran omistaminen tuntuu ja kuinka paljon se todellisuudessa vaatii ja vie aikaasi. Silloin näet hyvin, oletko siihen todella valmis, vai et.
Koiran omistaminen
Kun olet löytänyt itsellesi sopivan koiran, on hyvä muistaa muutamia asioita. Tee kauppasopimus aina kirjallisena ja muista, että koira kannattaa ostaa vain luotettavalta myyjältä. Koiran tulee olla puhdas ja pirteä, hyvin hoidetun näköinen. Kennelliiton rekisteröimien koirien kauppahintaan kuuluu aina rekisteritodistus, mikä on hyvä tarkistaa etukäteen. Mikäli rekisteritodistusta ei ole ollenkaan, et voi koskaan olla varma koiran alkuperästä.
Lisäksi vuoden 2009 jälkeen pennut on pitänyt tunnistusmerkitä, joko mikrosirulla, tai tatuoinnilla. Merkinnän hoitaa paikallinen eläinlääkäri ja se on erityisen hyödyllinen esimerkiksi tilanteissa, jos koirasi katoaa tai varastetaan. Merkintä on pakollinen myös, jos haluat viedä koiraa esittelyihin tai erilaisiin kokeisiin. Vuodesta 2023 eteenpäin koirat tunnistusmerkitään mikrosirulla, joka edistää yhä parempaa seurantaa.
Hanki koira vasta, kun olet täysin sitoutunut siihen. Oma koira vie paljon aikaa ja rahaa, mutta antaa paljon. On erityisen tärkeää kouluttaa koiranpentu hyvin, perehtyä kouluttamiseen itse ja lisäksi olisi hyvä osallistua pentukursseille tai muulle kurssille, jossa opetetaan perustaitoja koiran kouluttamiseen ja kasvattamiseen. Vastuuta voi, ja kannattaakin, jakaa muiden perheenjäsenten kanssa. Suurempia koiraa varten tehtäviä investointeja ovat muun muassa koira-aitaus, joka kannattaa hankkia, jotta koira voi viettää aikaa ulkona muinakin aikoina, kuin omistajan sitä ulkoiluttaessa.
Kun pidät lemmikistäsi hyvää huolta, saat parhaimmillaan 10–15 vuodeksi uskollisen ystävän, joka ei olisi mieluummin missään muualla kuin sinun vierelläsi. Kun palaat töistä kotiin, sinua odottaa heti oven takana iloinen hännänheiluttaja, joka kaipaa rapsutusta ja ulkoilmaa. Koira on seuranasi pimeimpinäkin talvi-iltoina ja pitää monesti huolen myös siitä, että tunnet olosi turvalliseksi kotonasi. Koira tekee hyvää terveydelle ja parantaa omistajansa mielialaa. Koira auttaa myös sosialisoitumaan, sillä koirapuistoissa tai lenkeillä tapaa usein muita koiranomistajia, ja mistä olisikaan helpompi jutella spontaanisti vieraan ihmisen kanssa, kuin omasta rakkaasta lemmikistä.
Koiran rekisteröinti on tärkeä osa koiran omistamista
Vastuullinen koiranomistaja rekisteröi koiran aina, oli sitten kyseessä rotukoira tai sekarotuinen koira. Rekisteröinti tunnusmerkinnän kanssa vastaa hieman samaa asiaa, kuin ihmisellä oma henkilötunnus. Tunnuksen avulla koira voidaan tunnistaa esimerkiksi katoamistapauksissa, ja terveystietoja rokotuksiin ja muihin hyvinvointiin liittyvissä asioissa seurata. Näin voidaan valvoa myös vastuullista jalostamista ja koiran rekisteröinnistä vastaakin aina sekä koiran kasvattaja, että uusi omistaja.
Koiran rokotukset ja vakuutukset
Koiranpennut tarvitsevat rokotukset ja perus rokotusohjelmaan kuuluvat penikkatauti, parvo, tarttuva maksatulehdus, kennelyskä sekä raivotautirokote. Pentuja suositellaan rokotettavan 12 ja 16 viikon iässä ja sen jälkeen 1 vuoden iässä, ja rokotteesta riippuen tämän jälkeen 1–3 vuoden välein. Koira kannattaa rokottaa sekä oman terveytensä vuoksi, mutta myös suojaamaan muiden lemmikkejä tarttuvilta taudeilta. Jotkut ajattelevat, että jos koiraa ei missään käytä vaan se on kotikoirana, niin ei tautejakaan voi tulla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä pöpöt voivat päätyä kotiin vaikka kengänpohjassa ja tartuttaa lemmikkisi sitä kautta.
Vakuutuksia kannattaa myös harkita, sillä yllättävät sairaudet tai tapaturmat voivat käydä kalliiksi koiran omistajalle. Ja kukapa ei haluaisi parasta mahdollista hoitoa vakuutetusti, jos omalle rakkaalle lemmikille jotain sattuisi. Yleensä kaikilla vakuutusyhtiöillä on oma lemmikkivakuutus ja niissäkin on erilaisia luokituksia, jotta jokainen voi löytää omalle lemmikilleen sopivan
Koiran kouluttaminen
Pentutreffit ovat tärkeitä, jotta koirasi tottuu olemaan myös muiden koirien kanssa. Mitä nuoremmasta koiraa opettaa, sitä helpommin se yleensä käy. Mikäli koiraa on tarkoitus tulevaisuudessa ottaa mukaan lyhyille reissuille ja pidemmille matkoille, kannattaa siihenkin aloittaa totuttelu jo varhain. Esimerkiksi auton kyydissä paljon ollut pentu tuskin reagoi siihen negatiivisesti myöhemminkään ja näin reissut sujuvat paljon näppärämmin. Koiraa kannattaa mahdollisuuksien mukaan viedä hoitoon myös muille, jotta se tottuu olemaan muidenkin ihmisten seurassa ja erilaisissa ympäristöissä.
Koiran kouluttamisessa on tärkeää, että se on johdonmukaista ja koira palkitaan hyvästä suorituksesta välittömästi. Koira ei muista enää vartin päästä, miksi se saa nyt herkkupalan. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että palkinto annetaan heti onnistuneen suorituksen jälkeen. Tarpeen mukaan myös huonoille tavoille oppinutta koiraa voi kouluttaa saman kaavan mukaan. Jos koira on tottunut saamaan omistajansa huomion haukkumalla, täytyy haukkumiseen olla reagoimatta. Kun koira lopettaa haukkumisen, se palkitaan huomiolla ja herkkupalalla.
Monet koiraseurat- ja koulut järjestävät pentukursseja, joille kannattaa osallistua. Ne opettavat perustaitoja koiran kouluttamiseen ja kasvattavat heti pennusta pitäen omistajan ja koiran välistä suhdetta, sekä parantavat yhteistyötä. Kurssilla pääset myös tutustumaan muihin koiranomistajiin ja koirasi oppii samalla olemaan muiden koirien kanssa. Erilaiset verkkokaupat tarjoavat kursseja koiran kouluttamiseen tai opaskirjoja, jolloin voit harjoitella koirasi kanssa itse. Muista hankkia koiralle makupalat, joilla voit palkita koiraasi onnistuneista suorituksista!
Rescuekoiran adoptointi
Oletko harkinnut rescuekoiran adoptiota? On erittäin hienoa, että kodittomille koirille tarjotaan rakastavaa kotia. Rescuekoira on koditon koira, joka etsii itselleen kotia. Rescuekoirilla saattaa olla huono maine, mutta niiden lisääntyminen suomessa sekä tarkat adoptioprosessit ovat lisänneet ihmisten luottamusta koiran adoptointiin.
Adoptioprosessi voi nopeimmillaan kestää vain viikon, mutta usein kannattaa kuitenkin käyttää aikaa itselleen sopivan koiran etsimiseen ja harkita sitäkin tarkkaan. Kannattaa muistaa, että koiralla saattaa olla ennestään erilaisia traumoja ja pelkotiloja. Usein myös uuteen kotiin sopeutuminen aiheuttaa koiralle stressiä ja rescuekoira tarvitseekin siihen monesti enemmän aikaa. Etenkin ensimmäisinä viikkoina olisi hyvä olla koiran seurana mahdollisimman paljon, jotta sopeutuminen tapahtuisi mahdollisimman helposti ja uusi lemmikkisi voisi tuntea olevansa turvallisessa kodissa.
Rescuekoiran hankinnassa on samat vastuut, kuin minkä tahansa koiran hankinnassa. Pitää muistaa adoptiomaksu, vakuutusmaksut, rokotukset, mahdolliset eläinlääkärikulut myöhemmin sekä tietenkin vastuu pitää huolta koirasta niin, että se voi elää mahdollisimman hyvää elämää uuden omistajan kanssa. Kalenterista täytyy löytyä aikaa ulkoilulle ja koiralla voi olla ennestään opittuja tapoja, joista ehkä haluat opettaa sen kokonaan pois. Rescuekoiria on kuitenkin paljon erilaisia ja kannattaakin tarkoin valita, minkälaista rotua ja minkä ikäistä koiraa etsii, ja tutustua koiran taustoihin.
Kodin vaihtaja tai rescuekoira voi olla hieman vanhempi koira, joka omaa mahdollisesti jo peruskäskyt ja on valmiiksi sisäsiisti. Vanhempi koira on usein myös paljon pentua rauhallisempi, joten se saattaa sopia paremmin vanhemmille ihmisille tai omistajalle, jolle esimerkiksi nuoren koiranpennun pohjaton energia saattaisi olla liikaa.
Koiranpäivä 14.4.
Koiranpäivää on vietetty vuodesta 2007 saakka ja se on Kennelliiton järjestämä valtakunnallinen teemapäivä. Koiranpäivää alettiin viettämään, jotta koirien tuottamat hyvät asiat saataisiin kaikkien kuulolle. Koira on loistava kaveri kuin liikkumiseen, harrastuksiin ja muiden ihmisten tapaamiseen. Koira aktivoi erityisesti vähän liikkuvia ja yksinasuvia, sillä sen kanssa täytyy ulkoilla ja samalla saa hyötyä myös itselle ja omalle terveydelle.
Mikäli haluat osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, löytyy tapahtumista lisätietoa Koiranpäivien Facebook-sivuilta. Voit lähteä esimerkiksi koirapuistotreffeille tai kokeilemaan erilaisia harrastuksia oman lemmikkisi kanssa. Siellä voit nauttia yhteisestä tekemisestä tai löytää vaikkapa uusia ystäviä.
Koiranpäivänä halutaankin usein tuoda esille sitä, että koiran kanssa harrastaminen lisää omistajankin hyvinvointia, sekä liikunnallista, että sosiaalista aktiivisuutta. Koirankin elämä on paljon rikkaampaa, kun koira saa omistajansa kanssa tehdä ja harrastaa. Erilaiset koiratarvikkeet ovat myös hyvä tapa aktivoida koiraa erilaisiin leikkeihin ja tekemiseen. Monet koirat kaipaavatkin erilaisia aktiviteetteja ja hyvät koiranomistajat tarjoavat niitä lemmikeilleen. Koira on kuin perheenjäsen ja sitä tulee kohdella aina sen mukaisesti.