Miten airfryer toimii ja miksi sinun pitäisi hankkia sellainen?

Oletko kiinnostunut airfryereista, mitä ne ovat ja mitä voit saada niistä irti? Oletko epävarma voitko uskoa valmistajien sanaa? He väittävät, että heidän elektroniikkansa voi valmistaa herkullisia ja rapeita ruokia, jotka ovat terveellisempiä ja sisältävät vähemmän rasvaa sekä vähemmän öljyä kuin tyypillinen friteerauslaite? Airfryer, toiselta nimeltään ilmakeitin, on tehokas keittiökone, jota on helppo käyttää, helppo puhdistaa ja jolla voidaan helposti sulattaa pakasteet ja valmistaa herkullisia ruokia. Voiko kaikki tämä olla totta sekä lyhyempi, helpompi ja turvallisempi kypsennysaika. Onko se mahdollista?

Artikkelissamme tarkastelemme, kuinka tämä kaikki voi todella olla mahdollista. Kerromme, miten airfryer toimii ja voit itse päättää, onko se rahasi ja työtasoltasi vievän tilan arvoinen. Jos innostut, airfryerin hankkiminen nykyään on helppoa, esimerkiksi verkkokaupasta. Kuulostaako hyvältä? Sukella siis kansamme syvemmälle airfryerien maailmaan!

Valmistaako airfryer terveellisempää ruokaa kuin muut friteerauslaitteet?

Ihmiset, jotka tuntevat väitteet airfryerista tietävät, että niiden oletetaan valmistavan meille paljon terveellisempiä ruokia itse valmistus prosessin takia. Esimerkiksi tavalliseen friteerauslaitteeseen verrattuna airfryer käyttää paljon vähemmän öljyä.

Yleisesti ottaen tiedämme, että ruokaöljyt ovat itse asiassa varsin terveellisiä sellaisenaan kunhan niiden määrä pysyy kohtuullisena. Niin kauan kun et paistaa ruokaa kasvirasvassa tai ihrassa, tavalliseen rasvakeittimeen menevässä öljyssä ei ole mitään erityisen epäterveellistä. Tietysti mikä tahansa öljy sisältää jonkin verran kaloreita. Pienemmillä annoksilla se ei todellakaan ole niin vaarallista, mutta niille, jotka laskevat kaloreita, vähemmän rasvaa on aina hyvä uutinen.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että jos kypsennät oikeassa lämpötilassa (175–190°C), paistettu ruoka itse asiassa imee itseensä vähemmän öljyä. Vertaileva tutkimus osoitti, että ranskanperunoiden keittäminen öljyssä tavallisella friteerauslaitteella sisältää vain hieman enemmän kaloreita kuin paistetut. Kaikki riippuu paistamisen optimaalisesta lämpötilasta, öljyn valinnasta ja siitä, onko perunoihin lisätty mausteita.

Airfryer ranskalaisten valmistusohjeissa edellytetään, että kypsentämättömiin perunoihin heitetään 1–1 1/2 ruokalusikallista öljyä ennen kypsennystä. Se on 120–180 kaloria ylimääräistä rasvaa. Vaikka tämän jakaisi kahteen osaan, joka on tyypillinen erä airfryerille, siinä on silti ylimääräistä öljyä aivan kuten perinteisissä rasvakeittimissä.

Katsotaanpa asiaa kuinka tahansa, ranskalaiset eivät valitettavasti ole terveellistä ruokaa, vaikka tekisit ne airfryerissa tai tavanomaisessa friteerauslaitteessa. On totta, että ranskalaiset eivät ole hyvä esimerkki airfryerin terveellisyydestä, mutta se on yksi suosituimmista airfryerissa valmistetuista ruoista.

Onko airfryerissa käytettävä öljyä? Vastaus tähän kysymykseen on monissa tapauksissa ei, se ei yleensä ole välttämätöntä. Sinun ei tarvitse käyttää öljyä ruuan lämmittämiseen tai paistamiseen. Kuitenkin monet ruoat, esimerkiksi vihannekset, saavat rapeamman pinnan kun lisäät niihin pienen määrän öljyä. Jos lisäät ruokaan mausteita on hyvä käyttää hieman öljyä, jotta mausteet imeytyvät ruokaan tasaisemmin. On myös mahdollista, että mausteet lentelevät airfryerissa ja voivat tarttua lämmittimeen ja näin ollen aiheuttaa savua.

Tekeekö airfryer hyvää ruokaa?

Toinen tärkeä kysymys, onko airfryerilla valmistettu ruoka hyvää ja onko se parempi kuin muut keittiökoneet? Vastaus tähän kysymykseen riippuu sinusta. Jos tiedät hyviä pakastetuotteita, kuten ranskalaisia ​​perunoita, kananugetteja tai kenties kevätkääryleitä, ne kypsennettyä ne maistuvat aina siltä kuin odotat. Airfryerilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta saada huonoja pakastetuotteita maistumaan paremmalta, mutta hyvät tuotteet se kypsentää täydellisesti.

Monet meistä pitävät paistetusta ruoasta, mutta harvat meistä pitävät kaikista työvaiheista, jotka liittyvät öljyn ja rasvakeittimen käsittelyyn. Valitsemalla airfryerin voit valmistaa niin paljon rakastamaasi ruokaa ilman ylimääräisiä välivaiheita. Tavallisessa friteerauskeittimessä on tyypillistä, että käytetyn öljyn maku jää kaikkiin ruokiin niin, että kaikissa ruuissa on kaikenlaisten samassa öljyssä paistettujen ruokien makuja. Airfryerit ovat helppoja, käytännöllisiä ja tarjoavat hieman terveellisempiä ruokia. Jos tykkäät valmistamastasi ruoasta, se maistuu hyvältä myös airfryerissa valmistamisen jälkeen!

Ovatko airfryerit todella käytännöllisiä?

Sekä kyllä ​​että ei. Valitettavasti airfryerin tunnetuin ongelma on niiden kapasiteetti. Tietenkään kaikki eivät näe sitä ongelmana. On suuri ero niiden välillä, jotka kokkaavat kahdelle hengelle, ja niiden välillä, jotka tekevät ruokaa koko perheelle. Suurin ongelma niille, jotka haluavat enemmän annoksia, on aika. Koska pystyt valmistamaan vain yhden erän kerrallaan, valmistus kestää melko kauan ja ruoka jäähtyy seuraavan erän valmistumista odotellessa. Jos valmistat ruokaa näin airfryerilla, voit laittaa valmiit ruoat lämmitettyyn uuniin, jotta ruoka ei ehdi jäähtyä.

Kuten sanottu, tämä voi olla joillekin ongelma, mutta airfryerissa on muita etuja, jotka voivat minimoida haittapuolia. Tiesitkö esimerkiksi, että airfryerit ovat erittäin hyviä lämmittämään aiemmin paistettua ruokaa? Se voi olla eilisen take away -ruoan jämät tai jotain muuta itse tekemääsi ruokaa. Uuni tai mikroaaltouuni pehmentää ruokaa nopeasti kuumennettaessa, mutta airfryerilla on päinvastainen vaikutus. Airfryer lämmittää ruoan ja jättää sen rapeaksi käyttämällä kuumaa konvektiota. Niille teistä, jotka eivät halua heittää pois hyvää ruokaa, tämä voi olla loistava etu!

Kuinka airfryerit toimivat?

Airfryer ei ole aivan kuin uuni tai paistinpannu. Se valmistaa ruuan kuumalla ilmalla puhaltaen rei'itetyn korin ympärillä ja sisällä. Se on kiertävä, kuuma ilma, joka saa aikaan konvektio vaikutuksen, joka paistaa ruoan korin ulkopuolelta. Niin kauan kuin airfryerin lämpötila nousee yli 175°C, ruuat kuten pakastevihannekset, ranskalaiset, pakastetut lihapalat tai kana, todella ruskistuvat ja kypsyvät.

Tärkeä huomio on se, että airfryer ei itse asiassa paista ruokaasi. Paistaminen määritellään ruoan kypsentämisellä kuumassa öljyssä, mikä ei tarkoita airfryeriä. Paistamiseen käytetään paistinpannuja sekä tavanomaisia friteerauslaitteita. Teoriassa airfryer jäljittelee friteerausta. Kuitenkin lämmönlähteenä se käyttää ilmaa eikä kuumaa öljyä. Kuuma ilma peittää ruoan tasaisesti joka puolelta, kuten öljy olisi päällystänyt ruoan rasvakeittimessä. Voidaan siis ajatella, että airfryer toimii kuin tehokas kiertoilmauuni. Asetat lämpötilan ja laitat ruoan koriin. Lämmityselementti luo lämmintä ilmaa, joka sitten kiertää nopeasti korin ympärillä. Tuloksena on rapea ruoka, jossa on hyvin vähän tai ei ollenkaan öljyä.

Airfryerin yläosassa on lämmitysmekanismi ja tuuletin. Kun laitat ruoan koriin ja kun käynnistät koneen, kuuman ilman tulee virrata alas ja ruoan ympärille. Juuri nopean kierron pitäisi tehdä ruoasta rapeaa, aivan kuten friteeraus, mutta vain ilman öljyä. Alla on yksinkertaiset ohjeet, kuinka käytät airfryeria.

1. Laita ruoka koriin

Ensimmäiseksi sinun on oltava tietoinen airfryerisi kapasiteetin koosta. Joissakin airfryereissa se on 2 litraa, toisissa 10 litraa. Kun tiedät, minkä kokoinen airfryerisi on, osaat laittaa ruokaa oikean määrän kerrallaan. Joskus voit lisätä 1 tai 2 teelusikallista öljyä, jotta ruoasta tulee vielä rapeampaa. Tämä riippuu valmistamastasi ruoasta sekä omasta maustasi. Kiireisille ihmisille vinkkinä, voit käyttää foliota tai leivinpaperia airfryerin pohjalla, joka helpottaa siivoamista kypsennyksen jälkeen.

2. Aseta aika ja lämpötila

Ruoan valmistus aika riippuu siitä, onko sinulla pakastettua ruokaa vai valmistatko ruuan raakana. Helppoja nyrkkisääntöjä on esimerkiksi, pakastetuille ranskanperunoille noin 20 minuuttia kypsentämistä lämpötilassa 185°C tai kanafileille noin 15 minuuttia kypsentämistä lämpötilassa 200°C. Airfryerin käyttöohjeissa on yleisiä ohjeita erilaisten ruokien kypsentämisajoiksi ja lämpötiloiksi. Nykyään eri resepteissä on valmiina myös airfryerin paistoaikoja.

3. Anna ruoan paistua

Istu alas, anna airfyerin tehdä työnsä ja odota kärsivällisesti ruuan paistumista. Useimmissa tapauksissa on hyvä idea kuitenkin seurata prosessia ja ennen kaikkea ravistaa tai kääntää ruokaa kypsennyksen aikana, esimerkiksi 5–10 minuutin välein. Näin ruoka kypsyy tasaisesti.

4. Airfryerin puhdistus

Airfryer on tärkeää puhdistaa mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta kori pysyy hygieenisenä ja sen pohjaan tai seinämiin ei muodostu rasvakertymiä. Käytön jälkeen anna airfryerin ensin jäähtyä kokonaan. Irrota kori, puhdista se tiskiharjalla ja tiskiaineella tai laita tiskikoneeseen. Puhdista airfryerin pohja sekä sisäseinämät mahdollisilta rasvaroiskeilta, esimerkiksi kuivan tai kostean talouspaperin avulla, riippuen siitä, kuinka likainen kori on.

Onko airfryerin mahdollisuuksilla rajoituksia?

Airfyerilla voit tehdä paljon, mutta et ehkä kaikkea. Esimerkiksi yksi ilmakeittimen haitoista on se, että et voi valmistaa ruokia, jotka on tarkoitettu nestemäiseen taikinaan kastettavaksi. Te, jotka olisitte halunneet kotitekoisia sipulirenkaita, tämä voi olla ongelma, koska taikina valuu korin reikien läpi. Se johtaa hirvittävään sotkuun ja epäonnistuneeseen ruokaan. Sama koskee kaikkia nestemäistä taikinaa sisältäviä ruokia, kuten munkkeja tai beignettejä. Siksi airfryer sopii leivitettyjen ja kuivien tuotteiden valmistukseen.

Toinen rajoitus on annoskoot. Koneessa oleva kori ei yleensä ole niin iso, että sillä voisi valmistaa ruokaa isommalle porukalle. Airfyerin koon ja toimintaperiaatteen vuoksi pitää myös miettiä, miten ruoka laitetaan siihen. Jos laitat koriin liikaa ruokaa, ruoka ei kypsy niin hyvin kuin jos laittaisit kaikki palat erillään. Jos kori on liian täynnä, ilma ei yksinkertaisesti pääse käsiksi paloihin kaikilta puolilta ja kypsennä niitä tasaisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kannattaakin tehdä pienempiä annoksia kerrallaan.

Airfryer vs. rasvakeitin

Nimen vuoksi airfryereita verrataan usein rasvakeittimiin. Laitteet eivät ole samanlaisia, vaikka niissä on joitakin yhtäläisyyksiä. Tässä on yleiskatsaus siitä, kuinka ne ovat samanlaisia ​​ja miten ne eroavat toisistaan.

Airfryerit ja tavanomaiset friteerauslaitteet ovat samanlaisia niiden toimintamekanismin ansiosta. Molemmissa ruoka upotetaan ja se kypsyy kiertävän lämmön ansiosta. Kuitenkin tärkeä ero on ruokaa ympäröivä kypsennys mekanismi. Airfryerissa ruokaa ympäröi vain kuuma ilma, kun taas rasvakeittimessä ruoka upotetaan kuumaan öljyyn. Airfryerilla öljyä käytetään paljon vähemmän, eikä ruokia upoteta rasvakeittimen tapaan rasvaan. Usein ylimääräistä öljyä ei edes tarvita. Tämä vaikuttaa sekä ruoan terveellisyyteen valmistuksen jälkeen sekä laitteen puhdistukseen. Öljyn takia rasvakeittimet ovat sotkuisempia puhdistaa (ainakin meidän mielestämme) kun taas airfryerin voit pyyhkiä parhaimmillaan paperilla.

Toinen merkittävä ero on laitteiden käyttötarkoitus. Rasvakeitin sopii vain paistamiseen, jossa tarvitaan paljon rasvaa. Airfryerilla puolestaan voi kypsentää vihanneksia ja muita ruokia, sulattaa pakasteita sekä lämmittää ruokaa uudestaan.

Airfryer vs. kiertoilmauuni

On totta, että airfryerit ovat kuin pieniä kiertoilmauuneja. Molemmat laitteet toimivat tuulettimen, joka kierrättää kuumaa ilmaa ansiosta, joten niiden suurin ero on enimmäkseen koko. Airfryerissa kypsennät ruoan yleensä paljon nopeammin kuin kiertoilmauunissa niiden pienemmän koon vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse lämmittää niin suurta laitetta, josta voi olla hyötyä, kun haluat vain valmistaa jotain pientä - kuten erän perunoita! Se säästää sekä aikaa että sähköä. Mutta varjopuolena on, että et pysty valmistamaan paljoa ruokaa kerralla, vaikka joskus tarvitsisikin. Samaisen syyn, eli koon vuoksi.

Airfryerin ja kiertoilmauunin eroavaisuus on myös laitteen lämmitys aika. Kiertoilmauunin lämmittämisessä menee yleensä noin 10 minuuttia, kun airfryer puolestaan on valmis toimintaan heti ja lämpenee silmän räpäyksessä optimaaliseen paistolämpötilaan.

Kiertoilmauunin puhdistaminen on usein työläämpää kuin airfryerin, mutta sitä tarvitsee tehdä huomattavasti harvemmin. Airfryer tulee puhdistaa jokaisen tai lähestulkoon jokaisen käyttökerran jälkeen, jos pohjalla ei käytä suojaa. Esimerkiksi airfyerissa öljyn valuessa laitteen pohjalle se tulee pyyhkiä heti pois. Kiertoilmauunissa harvemmin samaista ongelmaa esiintyy siksi, koska ruoka valmistetaan uunipellillä tai muussa astiassa niin, että uuni pysyy kohtuullisen siistinä ruokaa valmistaessa.

Parhaat ruoat airfryerissa kypsennettäväksi

Monet suosituimmista airfryer-resepteistä ovat paistettuja ruokia, voit käyttää tätä laitetta myös vihannesten, lihan tai jopa keksien paistamiseen. Millaisia ovat hyvät airfryer reseptit, joita voit valmistaa? Meillä on airfryer reseptejä ja vinkkejä, joiden avulla mikä tahansa resepti saa täydellisen tuloksen. Koottuna myös virheet, joita haluat välttää.

Pakasteruoka

Airfryer on tähti pakasteruokien valmistuksessa. Pakastetut perunat, pizzat, mozzarellatikut ja kananugetit ovat vain muutamia niistä monista pakaste ruoista, joita voit valmistaa airfryerilla.

Kotitekoista sormiruokaa

Jos haluat mieluummin valmistaa sormiruokaa itse esimerkiksi naposteltavaksi, airfryer voi olla loistava vaihtoehto rapeiden kotitekoisten välipalojen ja lisukkeiden valmistamiseen. Esimerkiksi airfryer bataatti perunat, airfryer suolakurkku tai airfryer chips. Älä myöskään missaa näitä herkullisia ruokia, kuten airfryer raviolit ja airfryer munarullat.

Kanaa, kalaa ja lihaa

Voit valmistaa airfryerissa paistettua kanaa, joka on mureaa ja mehukasta. Kokeile erilaisia reseptejä kanasta, esimerkiksi Kievin kanaa airfryerissa. Jos haluat terveellisemmän vaihtoehdon, airfryer keto-lihapullat voivat olla loistava valinta. Mitä tulee kala- ja äyriäisruokiin, miltä kuulostaisi ilmapaistinturska?

Paahdetut vihannekset

Koska airfryerit ovat pohjimmiltaan pieniä tavanomaisia ​​kiertoilmauuneja, ne sopivat erinomaisesti vihannesten paistamiseen. Varsinkin jos valmistat vain yhdelle tai kahdelle hengelle. Kokeile esimerkiksi yrtti- ja sitruuna-kukkakaalia, airfryer punaperunat ja airfryer valkosipuli-rosmariini-ruusukaalit. Kuitenkin kun käytät tätä vempainta vihannesten kypsentämiseen, kannattaa silti jättää vihreät lehdet väliin, ne tulevat kuihtuneena eivätkä maistu kovin hyvältä.

Leivonnaiset

Airfryerit ovat hyviä kertaluonteisten jälkiruokien valmistuksessa ja pienten leivonnaisten esimerkiksi pikkuleipien tai donitsien valmistukseen. Voit myös kokeilla airfryer piparminttukeksejä talvilomalle tai airfryer mini Nutella-munkkeja herkullisena herkkuna mihin aikaan vuodesta tahansa. Älä unohda airfryeria päivän ensimmäisellä aterialla. Kokeile airfryer aamiaisreseptejä, esimerkiksi Airfryer Bourbon Bacon Cinnamon Buns ja Airfryer French Toast Bars.

Mutta kuten aiemminkin mainittiin, sinun ei pitäisi kuitenkaan tehdä mitään, missä käytetään nestemäistä taikinaa. Ellet pakasta sitä ensin tai käytä alustaa airfryerin pohjalla.

Mitkä ovat parhaat airfryerit?

Nyt kun tiedät, miten airfryer toimii ja millaisia ruokia voit sillä valmistaa, on aika miettiä, millainen airfryer sopisi sinulle parhaiten. Valintaa tehdessäsi pohdi etenkin minkä kokoisen airfryerin tarvitset. Airfryerien hinnat vaihtelevat koon ja ominaisuuksien mukaan. Itse laitteen lisäksi voit löytää edullisesti useita lisävarusteita, joiden avulla kokkaaminen on vielä helpompaa. Paras airfryer artikkelissa on koottuna useita eri malleja ja niiden ominaisuuksia, jotta löytäisit sen parhaan airfryerin. Muista, että ReviewsBirdin kautta löydät ​​verkkokauppoja, jotka myyvät airfryereita hyvillä tarjouksilla.

Frida