Miten airfryer toimii ja miksi sinun pitäisi hankkia sellainen

Miten airfryer toimii ja miksi sinun pitäisi hankkia sellainen
Verkkokaupat

Olet ehkä kuullut erilaisista rasvakeittimistä (friteerauskeitin) ja ihmetellyt valmistajien väitteitä, joiden mukaan heidän elektroniikka tuottaa rapeimmat ruoat, joissa on vähemmän rasvaa kuin rasvakeittimissä ja nopeammin kuin perinteinen uuni. Onko tällainen mahdollista?

Hyvin usealla meistä on jo jonkinlaisia airfryer kokemuksia. Tässä artikkelissa katsotaan ja selvitetään, kuinka trendikäs airfyer -laite toimii, jotta voit päättää, onko se rahansa arvoinen ja löytyykö keittiöstä sille tilaa. Jotkut tuntevat laiteeen myös ilmafriteerauskeitin -nimellä.

Verkkokaupat ovat täynnä erilaisia, kokoisia, tehoisia, värisiä jne. airfryer-laitteita. Kannattaa lukea tämä artikkeli kokonaan, niin voit saada vinkkejä ostopäätöksellesi.

Kuinka airfryer toimii?

Ensinnäkin ilmakeittimet eivät itse asiassa paista. Sen sijaan ruoka menee rei'itettyyn koriin, ja ilmakierto valmistaa ruoan puhaltamalla kuumaa ilmaa sen ympärille. Ilman lämpö saa aikaan konvektiovaikutuksen, joka kypsentää ja ruskistaa korissa olevan ruoan ulkopuolelta. Kun ilman lämpötila saavuttaa noin 160 °c , leivitetyt ruoat, kuten pakaste-kana, tai leikkaamattomat tärkkelyspitoiset ruoat, kuten ranskalaiset tai tartaari, todella muuttuvat ruskeiksi.

Mitä voit valmistaa ilmakeittimessä?

Yksi ilmakeittimen haittapuoli on, että et voi valmistaa nestemäiseen friteeraustaikinaan kastettua ruokaa, esimerkiksi sipulirenkaita, juustotikkuja tai friteerattua kanaa. Taikina yksinkertaisesti valuu korin reikien läpi ja tekee suuren sotkun. Etkä myöskään voi valmistaa taikinaisia ruokia, kuten munkkeja tai beignettejä. Joten olet rajoitettu leivitettyihin tai kuiviin maustettuihin tai maustamattomiin tuotteisiin.

Annoskokojen kanssa täytyy myös olla tarkempi, mutta siihen palataan hieman myöhemmin. Tämän artikkelin lopussa käsittelemme myös erityistä tehtävää, jonka airfryers suorittavat poikkeuksellisen hyvin. Mutta tarkastellaan ensin ilmakeitinten väitettyjä terveyshyötyjä.

Ovatko airfryer-koneella valmistetut ruoat terveellisempiä?

Yksi tärkeimmistä ilmakeittimien myyntivalteista on, että niissä kypsennetty ruoka on terveellisempää kuin rasvakeittimessä kypsennetty ruoka, koska ilmakeittimessä käytetään vähemmän öljyä ruoan laitossa.

Joten katsotaanpa sitä. Ensinnäkin tiedämme, että kaikki ruokaöljyt ovat melko terveellisiä. Niin kauan kuin et paista ruokaa kasvirasvassa tai ihrassa, paistinpannulle menevässä öljyssä ei ole mitään erityisen epäterveellistä.

Tietysti öljyssä on kaloreita, ja vaikka kalorit eivät sinänsä ole epäterveellisiä, voi olla hyvä idea käyttää vähemmän öljyä, jos haluat vähentää kaloreita. Eikö?

No, se riippuu. Oikeassa lämpötilassa (176–190 °c) kypsennettynä friteeratut ruoat imevät itse asiassa hyvin vähän öljyä. Itse asiassa vertailevassa tutkimuksessa havaittiin, että öljyssä keitetyissä ranskalaisissa perunoissa oli 14–40 kaloria enemmän annosta kohden, noin 110 gramman annoksessa kuin paistettuja ranskalaisia, riippuen käytetystä öljytyypistä ja siitä, oliko ranskalaisissa mausteinen kuori. Vertailun vuoksi 40 kaloria on noin puoli banaania.

Toisin sanoen uppopaistamisesta lisättyjen kalorien määrä ei ole kohtuuton. Ranskalaiset ovat vain korkeakalorinen ruoka, olipa ne kypsennetty öljyssä tai ei. (Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria.)

Pitää ottaa huomioon, että myös ilmakeittimen ohjeet kannustavat sivelemään raakoja perunoita 1–1 1/2 ruokalusikalliseen öljyä ennen kypsennystä. Ylimääräisen öljyn kalorimäärä on 120-180 kaloria, näin laskettuna airfryer-perunoissasi on silti yhtä paljon öljyä kuin tavanomaisissa ranskalaisissa.

Joka tapauksessa kukaan ei voi uskottavasti väittää, että ranskalaiset ovat terveysruokaa, olivatpa ne kypsennetty miten tahansa. Joten tietyssä mielessä ei ehkä ole kovin järkevää julistaa ranskalaisten (tai kanansiipien tai tartarin) keittämiseen tarkoitetun laitteen terveyshyötyjä.

Tekeekö airfryer maukasta ruokaa?

Merkittävämpää on se, maistuuko paistinpannulla valmistettu ruoka hyvältä. Vastaus? Se riippuu. Jos ruoka on maukasta, se on maukasta. Mutta jälleen kerran, ranskalaisten, kanansiipien ja tartaarien kaltaisten ruokien ongelmana ei koskaan ole se, etteivätkö ne maistu tarpeeksi hyvältä.

Ovatko ilmakeitintä mukava käyttää?

Katsotaanpa siis mukavuutta. Yksi rasvakeittimien ongelma on niiden kapasiteetti. Koska ne toimivat konvektioperiaatteella, yksittäisten raaka-aineiden välissä on oltava riittävästi tilaa, jotta kuuma ilma pääsee virtaamaan tasaisesti niiden ympärillä. Jotta saat kauniin ruskean ruoan, et voi siis täyttää koria ääriään myöden täyteen. Ja se tarkoittaa sitä, että tehdään pieniä annoksia kerrallaan.

Tämä ei välttämättä ole ongelma, ellei sinun tarvitse ruokkia useampaa kuin kahta henkilöä kerrallaan. Ruoasta riippuen kypsennysaika voi myös lähestyä 30 minuuttia per annos.

Yksi tehtävä, johon ilmakeittimet näyttävät sopivan hyvin, on aiemmin paistettujen ruokien lämmitys. Toisin kuin uuni tai varsinkin mikroaaltouuni, jossa rapea ruoka lähes aina vetistyy. Ilmakeittimen kuuma konvektioilma on se avainasia, joka lämmittää ja pitää ruoat rapeina. Riittääkö se tämä syyksi hankkia airfryer? Se on sinusta kiinni. Vaikka sen todelliset kypsennysominaisuudet eivät ehkä yllätä sinua, on rauhoittavaa tietää, että ilmakeittimessä on ainakin yksi asia, joka toimii hyvin.

Kuinka airfryerit toimivat?

Airfryerin yläosassa on lämmitysmekanismi ja tuuletin. Laitat ruoan paistokoriin ja kun käynnistät sen, kuuma ilma virtaa alas ja ruoan ympärille. Tämä nopea kierto tekee ruoasta rapeaa - aivan kuten friteeraus, mutta ilman öljyä.

1. Laita ruokasi paistokoriin

Ilmakeittimesi koosta riippuen, sen paistokoriin mahtuu 2-10 litraa kypsennettävää ruokaa. Useimmissa tapauksissa kannattaa lisätä 1 tai 2 suokalusikallista öljyä, jotta ruoka tulee mukavan rapeaksi. Ilmakeittimen puhdistamisen helpottamiseksi, voit laittaa foliota ruoan päälle, sillä ylöspäin roiskuvat rasvapisarat ajan saatossa tekevät laitteen yläosan likaiseksi. Useissa malleissa yläosan puhdistus on tuskallisen haastavaa.

2. Aseta aika ja lämpötila

Airfryerin kypsennysajat ja lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti 5–25 minuuttia 167-204 °c-asteessa, riippuen valmistamastasi ruoasta.

3. Anna ruoan kypsyä

Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen kääntää tai kääntää ruokaa kypsennysajan puolivälissä, jotta se kypsyy tasaisesti. Kun ruoanlaitto on valmis, on tärkeää puhdistaa ilmakeitin melkolailla hetimmiten.

Haluatko tietää rapean, kullanruskean ilmassa paistetun ruoan salaisuuden? Meillä on sinulle resepti vinkkejä, joiden avulla jokainen annos valmistuu täydelliseksi.

Kypsennysprosessi

Ensimmäinen asia, joka on ymmärrettävä: ilmakeitin ei itse asiassa paista ruokaasi. Paistaminen on määritelmän mukaan kypsentämistä kuumassa öljyssä. Voit paistaa paistinpannussa tai rasvakeittimessä, jossa öljy ympäröi ruokaa kokonaan, mutta paistaminen vaatii kypsennystä öljyssä.

Airfryer jäljittelee teoriassa ajatusta paistinpannusta, jossa lämmönlähde - paistamisen tapauksessa kuuma öljy - ympäröi ruokaa kokonaan ja koskettaa sen koko pintaa kerralla. Siksi uppopaistaminen tekee ruoasta nopeasti rapeaa: se antaa kypsennettävälle ruoalle korkean lämmön kerralla.

Airfryer toimii kuten kiertoilmauuni. Asetat lämpötilan ja laitat ruoan uuniin. Lämmityselementti luo kuumaa ilmaa, joka tuulettimen avulla kierrätetään nopeasti uunissa. Lämmin/kuuma kiertävä ilma koskettaa ruoan kaikkia puolia. Ilmakeittimessä sinun pitäisi saada valmistettua rapeaa, kullanruskeaa ruokaa, jossa on hyvin vähän tai ei ollenkaan öljyä.

On itse asiassa hyödyllistä ajatella ilmapaistamista turboahdetulla paistolla. Tai jos paistat ilmassa alemmissa lämpötiloissa, se voi lämmittää ruoan uudestaan hyvin ja nopeasti kuuman ilman imeytyessä ruoan sisään. Ja tietysti se tekee pakasteruoasta herkullista, kun se sulaa ja kypsyy tasaisesti ja nopeasti.

Siinä se on, mysteeri ratkaistu: Näin airfryer toimii.

Mitkä ovat parhaat rasvakeittimet?

Testissä testattiin useita malleja  parhaan ilmakeittimen löytämiseksi, ja kolme merkkiä nousi kärkeen. Olemme olleet Philips Avance Turbo-Star Air Fryerin faneja vuosia, ja asiantuntijamme olivat myös vaikuttuneita Black + Decker Purify Air Fryeristä ja PowerXL Vortex Air Fryeristä. Muista, että ReviewsBird-sivustolta löydät myös erilaisia erkkokauppoja, jotka myyvät ilmakeittimiä hyvillä tarjouksilla.

Näiden laitteiden hinnat vaihtelevat koon ja ominaisuuksien mukaan. Itse laitteen lisäksi voit edullisesti tilata airfryer-lisävarusteita.

Mitä voit valmistaa ilmakeittimessä?

Vaikka monet parhaista airfryer-resepteistä ovat tyypillisesti esi-friteerattuja ruokia, voit käyttää tätä laitetta myös vihannesten paistamiseen, lihan kypsentämiseen ja keksien leivontaan.

Pakastettu sormiruoka

Ilmakeitin on tähti pakasteruokien valmistuksessa, joiden on tarkoitus maistua friteerattuilta. Pakastetut ranskalaiset airfryerilla, mozzarellatangot ja kananuggetit ovat joitain monista pakastetuista ilmapaistetuista ruoista, joita voit valmistaa.

Kotitekoinen sormiruoka

Jos haluat mieluummin valmistaa sormiruokasi tyhjästä, airfryer on hyvä vaihtoehto rapeiden kotitekoisten välipalojen ja sormiruokien valmistamiseen - kokeile vaikka airfyer bataattiperunoita, airfryer suolakurkkua tai airfryer perunalastuja. Älä myöskään missaa näitä riippuvuutta aiheuttavia ilmakeittimessä valmistettuja alkupaloja, kuten raviolia ja kevätkääryleitä.

Kana, kala ja liha

Voit valmistaa kanaa, joka on mureaa ja mehukasta. Kokeile ilmakeittimessä valmistettuja kanareseptejä, kuten Nashvillen kuumaa kanaa. Terveellisemmän vaihtoehdon saamiseksi ilmakeittimessä valmistettavat keto-lihapullat ovat loistava valinta. Mitä tulee kala- ja äyriäisruokiin, kokeilla leivitettyjä mereneläviä.

Airfryerissa on myös mahdollista valmistaa lihamurekkeita, tai vaikka porsaan ulkofileetä. Pizza valmistuu airfryerissa myös kätevästi - sellaiset minikokoiset!

Paahdetut vihannekset

Koska ilmakeittimet vastaavat pohjimmiltaan tavanomaisia kiertoilmauuneja, ne sopivat erinomaisesti vihannesten paistamiseen - varsinkin jos valmistat vain yhdelle tai kahdelle hengelle. Joitakin suosikkejamme ovat ilmakeittimessä yrteillä maustetut sitruunakukkakaali, punaiset perunat, parsat ja valkosipuli-rosmariini ruusukaalit.

Mutta kun käytät tätä laitetta vihannesten kypsentämiseen, kannattaa kasvisten vihreät lehdet jättää väliin, sillä ne mustuu ja palaa helposti.

Airfryer vs. Rasvakeittimet

Ilmakeittimiä verrataan usein friteereihin ja laitteissa on joitain yhtäläisyyksiä. Tässä on yleiskatsaus siitä, kuinka ne ovat samanlaisia ja miten ne eroavat toisistaan.

Tärkeä ero on ruoan valmistustapa - ilmakeittimessä ruoka ympäröi kuumaa ilmaa, kun taas rasvakeittimessä ruoka upotetaan kuumaan öljyyn. Ilmakeittimellä valmistetussa ruoassa öljyä käytetään paljon vähemmän, mikä on merkittävää sekä ruoan terveellisyyden kannalta, että laitteen siivoamisen kannalta. Öljyn määrän johdosta rasvakeittimet ovat sotkuisempia puhdistaa (ainakin meidän mielestämme).

Toinen ero/rajoitus on se, että rasvakeitin sopii vain uppopaistamiseen, kun taas ilmapaistinpannulla voi kypsentää myös vihanneksia ja muita ei-paistavia ruokia.

Airfryer vs. kiertoilmauuni

Itse asiassa ilmakeittimet ovat kuin pieniä kiertoilmauuneja. Molemmat laitteet sisältää tuulettimeen, joka kierrättää kuumaa ilmaa, joten niiden suurin ero on niiden koko.

Ilmakeittimessä kypsennät ruoan yleensä nopeammin kuin kiertoilmauunissa, niiden pienemmän koon vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse lämmittää niin suurta laitetta, mikä voi olla kätevää, kun haluat vain tehdä jotain pientä - kuten annoksen ranskalaisia friyerissä! Mutta samaan aikaan et yleensä voi valmistaa yhtä paljon ruokaa kerralla samasta syystä - koko ratkaisee paljon.

Toisaalta, keittiön työtasolla pönöttävä airfryer voi viedä tarpeettomasti tilaa - varsinkin jos sinulla on jo kiertoilmauuni kätettävissäsi.

Onko airfryerissä käytettävä öljyä?

Vastaus tähän kysymykseen on monissa tapauksissa ei. Öljyä ei tarvitse käyttää paistamiseen. Mutta monet ruoat - erityisesti vihannekset - kypsenevät rapeammiksi pienellä öljyllä.

On myös tärkeää käyttää hieman öljyä, jos haluat lisätä mausteita kypsennettävään ruokaan. Öljytyissä raaka-aineissa mausteet pysyvät paremmin mukana.

Jos öljyä ei lisätä, mausteet - jopa vain suola ja pippuri - voivat roiskua ja juuttua lämmittimeen, aiheuttaen savua. Ja aina, kun keittiössä kuumennetaan öljyä "tulikuumaksi", on hyvä varmistaa, että kattilaan sopiva kansi löytyy käden ulottuvilta, jolla mahdollinen öljyn tuleen syttyminen voidaan sammuttaa. Älä yritä sammuttaa ruokaöljypaloa vedellä!

Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle hyötyä ja voit valita itsellesi sellaisen tuotteen, joka on juuri sinulle paras airfryer!

Lisää Verkkokaupat