Seitsemän tärkeää ominaisuutta kameraa valitessa

Digikameran tai kameralla varustetun puhelimen valintaan liittyy monia vaiheita. Etenkin aloitteleva valokuvaaja saattaa helposti mennä termien ja brändinimien viidakossa sekaisin. Kameran valintaa ei myöskään helpota se, että eri valmistajat voivat ilmoittaa asioita hieman eri tavalla. Jokainen valmistaja yrittää tietysti mainostaa omia kameroitaan parhaina.

Netissä on myös hurja määrä erilaista tietoa kameroihin liittyen, ja lukuisat verkkokaupat myyvät omia tuotteitaan netissä. VPN-palvelun käyttö on helppo ratkaisu verkkoliikenteen ja yksityisyyden suojaamiseen.

Mikä on VPN? VPN piilottaa käyttäjän IP-osoitteen, jolloin liikkeitäsi internetissä on vaikeampi seurata. VPN salaa myös verkkoliikenteen, joten hakkerit eivät saa esimerkiksi arkaluontoisia tietoja tai keskusteluja käsiinsä. Lue jutun lopusta lisää vinkkejä turvallisiin verkko-ostoksiin.

Kun olet valmis vertailemaan digikameroita netissä turvallisesti, pohdi ensin seuraavia asioita, jotka auttavat sinua alkuun kameran valitsemisessa.

  • Miksi haluat kameran tai älypuhelimen? Aiotko kuvata silloin tällöin omaksi iloksesi, vai onko suunnitelmissa vakava harrastus tai jopa mahdollinen työ?
  • Tarvitsetko mahdollisimman kevyen kameran, joka kestää kovaakin menoa, vai haluatko järeän kameran jalustoineen?
  • Minkälainen budjettisi on?

Tutustutaan seuraavaksi seitsemään tärkeään ominaisuuteen, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon kameraa valitessa.

1. Megapikselit

Megapikselien määrä lienee kaikkein tutuin kameran tekninen tieto. Erityisesti aloittelevat valokuvauksen harrastajat kiinnittävät tähän usein liikaakin huomiota, mutta täysin turhia megapikselit eivät todellakaan ole.

Megapikselien määrä kertoo yksinkertaisesti sen, kuinka korkearesoluutioisia kuvia kameralla voi ottaa. Tällä on merkitystä erityisesti silloin, jos kuvia halutaan printata isommalle alustalle. Pelkästään kuvaruudulta kuvia katsellessa isommasta megapikselimäärästä ei ole niin paljoa hyötyä.

Megapikseli kuvaa miljoonaa pikseliä, joten mitä enemmän megapikseleitä on, sen tarkempi kuva on. Samalla korkeampi megapikselimäärä tarkoittaa myös isompia kuvatiedostoja, jos niitä ei erikseen muokata pienemmiksi.

Esimerkiksi jo 20 megapikselin kamera on useimpiin tilanteisiin erittäin riittävä. Jos tarvitset enemmän megapikseleitä, on tähänkin kuitenkin tarjolla runsaasti vaihtoehtoja.

2. Kuvasuhde

Eri kameroissa on erilaisia kuvasuhteita ja linssejä. Osa kameroista saattaa ottaa esimerkiksi erityisen laajakuvaisia kuvia, jolloin lähempääkin voi ottaa leveitä kuvia. Toiset kamerat taas eivät tarjoa laajakuvalinssiä, jolloin myös kuvasuhde on kapeampi.

Kuvasuhdetta on toki mahdollista muokata myös jälkikäteen, mutta kameran linssillä on iso vaikutus. Et voi tietenkään jälkikäteen saada reunoilta enempää kuvaa kuin kamera on kuvannut.

Kameraa valitessa kannattaakin miettiä jo valmiiksi, minkälaisia kuvia sillä haluaa ottaa. Laajakuvaisilla kameroilla on omat käyttökohteensa, mutta ne eivät kuitenkaan kaikille ole paras vaihtoehto.

Erilaisin linssein järjestelmäkameran kuvasuhdetta voi vaihtaa nopeasti lennosta. Jos haluat siis mahdollisimman monikäyttöisen kameran, kannattaa valita sellainen, johon linssien vaihtaminen onnistuu nopeasti.

3. Zoom

Zoom-ominaisuudet ovat tärkeä osa kameroita. Jos haluat kuvata kohteita pidemmältä etäisyydeltä, kameran Zoom tulee varmasti runsaaseen käyttöön.

Merkityksellistä on erityisesti kameran optinen zoomi, sillä se kertoo, kuinka monta kertaa kuvaa voi suurentaa ilman, että kuvanlaatu heikkenee.

Optisen zoomin lisäksi kameroissa on myös digitaalinen zoom, mutta se käytännössä keinotekoisesti suurentaa kuvaa heikentäen samalla sen laatua. Optinen zoom puolestaan on rakennettu kameran linssiin ja ominaisuuksiin, eikä sen käyttö heikennä laatua digitaalisen zoomin tavoin.

4. Nopeus

Kameran nopeuteen liittyy useampikin eri asia. Puhutaan esimerkiksi kameran käynnistysnopeudesta, mutta myös sarjakuvatoiminnosta, sekä tarkennuksen ja kohteiden seuraamisen nopeudesta.

Erilaisista nopeusominaisuuksista on hyötyä erityisesti liikkuvia kohteita kuvatessa. Jos haluat kuvata urheiluottelun tapahtumia tai muita nopeatempoisia tapahtumia, kannattaa kameran nopeusominaisuuksiin ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Yksi nopeuden kannalta tärkeä tekninen ominaisuus on FPS, eli frames per second. Se kuvaa kuinka monta kuvaa kamera pystyy ottamaan sekunnissa. Esimerkiksi viiden FPS:än kamera on useimmille tarpeeksi nopea.

Jos kamera tukee myös videokuvaamista, vaaditaan toki paljon korkeampia FPS-lukemia.

5. Optinen kuvanvakautus

Optinen kuvanvakautus on erittäin hyödyllinen ominaisuus moneen tilanteeseen. Se helpottaa kuvien ottamista kaikissa tilanteissa, joissa kameraa on pidettävä itse käsissä – eikä kamera ole esimerkiksi kolmijalassa.

Optinen kuvanvakautus liikuttaa linssiä automaattisesti vakauttaen käyttäjän tekemiä tahattomia tärinöitä tai liikkeitä. Näin kuvista ei tule suttuisia, vaan saat kuvistasi teräviä.

Yleisesti ottaen optinen kuvanvakautus on aina parempi vaihtoehto kuin digitaalinen kuvanvakautus.

6. Hämäräominaisuudet

Yksi osa-alue, jolla paremmat kamerat erottautuvat edukseen, on hämäräkuvaus. Eri valmistajat saattavat esitellä kameran hämäräominaisuuksia hieman erilaisin termein ja brändäyksin, mutta yleisesti puhutaan esimerkiksi kameran ISO-herkkyydestä.

Jos kuvataan todella hämäriä kohteita, kuten vaikka tähtitaivasta, täytyy kamerassa olla tarpeeksi mahdollisuuksia ISO-herkkyyden säätämiseksi. Valotusta voi lisätä kameran ISO-herkkyyttä lisäämällä – tällöin tähtitaivaastakin saadaan kirkkaampia kuvia, joissa tähdet erottuvat paremmin.

Kameroilla on tietyt luontaiset ISO-alueet, joilla ne ottavat parhaita mahdollisia kuvia. Parhaan mahdollisen hämäräkuvan saat kameralla, jossa on korkeampi ISO-arvo.

Hämäräominaisuuksiin vaikuttaa myös valotusaika, eli aika jonka kameran suljin on auki. Jos valotusaikaa voi kamerassa pidentää, saadaan liikkuvista kohteista helposti valoisampia kuvia ilman kuvanlaadun heikkenemistä.

7. Ulkoiset ominaisuudet

Ulkoisia ominaisuuksia ei kannata aliarvioida. Esimerkiksi ergonomiaan, kameran painoon, akunkestoon ja kameran kestävyyteen liittyvät kysymykset ovat oleellisia, siinä missä puhtaasti kuvanlaatuunkin vaikuttavat kysymykset.

Kameran ergonomia vaikuttaa siihen, kuinka kauan kameraa jaksaa kantaa, sopiiko se hyvin pidempiin kuvaussessioihin ja onko sitä mukava käyttää. Epämukavan tuntuisella kameralla ei jaksa kuvata pitkiä aikoja.

Akunkesto taas on erittäin oleellinen tekijä, kun puhutaan kameroista. Osa kameroista on suunniteltu lyhyempiin kuvaussessioihin, kun toiset voit hyvin ottaa mukaan pidemmällekin reissulle, jossa et välttämättä pääse välissä lataamaan kameraa.

Myös kestävyys on oleellinen tekijä. Osa kameroista kestää vesisadetta, roiskeita ja jopa pudotuksia hyvin, kun osa taas on suunniteltu vain ihanteellisissa oloissa käytettäväksi. Mieti siis omaa käyttökohdettasi, ja millaisia ulkoisia ominaisuuksia arvostat.

Vinkit turvallisiiin verkko-ostoksiin

Digikamerat eivät ole edullisimpia verkko-ostoksia, joten on syytä varmistaa, että ostokset sujuvat turvallisesti. Katso alta vinkit, joiden avulla voit ostaa unelmiesi digikameran turvallisin mielin:

  • Varmista, että tilaat kameran luotettavalta sivustolta. Turvalliset sivustot tunnistaa siitä, että osoiterivillä näkyy "https" eikä pelkkä "http". Muita turvallisen sivuston tunnusmerkkejä ovat hyvä kieli, selkeät hintatiedot ja tiedot esimerkiksi maksutavoista ja toimituksista sekä yhteystiedot.
  • Suojaa yhteys VPN:llä, jotta ulkopuoliset eivät voi seurata liikkeitäsi saati päästä käsiksi luottokorttitietoihisi.
  • Ole varuillasi: jos löydät haluamasi kameran erittäin edullisesti joltakin sivustolta, älä toimi liian nopeasti. Etsi verkosta kyseiseen kauppaan liittyviä kokemuksia tai arvioita, ja tarkista, että sivusto todella on aito.
  • Jos luot tilin verkkokauppaan, käytä vahvaa ja uniikkia salasanaa, jotta tilillesi ei päästä murtautumaan.

Beata