Lue 6 vinkkiä ennen uuden älypuhelimen ostamista

Älypuhelimet ovat nykypäivänä hyvin olennainen osa lähes jokaisen ihmisen elämää. Niistä on tullut käytännössä väline, jolla voi hoitaa kommunikoinnin, pelaamisen, videoiden katselemisen, dokumenttien tallentamisen, työasioiden hoitamisen ja älykodinkin pyörittämisen.

Käytännössä siis lähes kaiken mahdollisen.

Tästä käy kiittäminen pitkälti maailman digitalisoitumista sekä internetin ja teknologian kehittymistä. Asialla on toki kääntöpuolensa, sillä vanhemmat älypuhelimet muuttuvat vain muutamassa vuodessa miltei käyttökelvottomiksi.

Nykyään ihmiset ovatkin siinä tilanteessa, että uusi puhelin täytyy olla ostamassa melkeinpä muutamien vuosien välein. Pakollista se ei toki ole, eikä uuden laitteen ostamisen vuoksi kannata olla ottamassa lainaa heti tilille. Silloin on vain järkevämpää tyytyä edullisempaan laitteeseen.

Ostopäätöstä puhelimen suhteen ei kannata tehdä hätiköidysti, vaan valintaprosessiin kannattaa käyttää hyvä tovi aikaa. Mitä asioita sitten oikein tulee ottaa huomioon, kun on ostamassa uutta puhelinta? Ne esitellään yksityiskohtaisemmin tällä sivulla!

Huomioi nämä 6 asiaa ennen kuin ostat uuden älypuhelimen

1.Kamera

Monet katsovat puhelinten kameroita tutkiessaan pelkkiä megapikseleitä. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, koska pelkästään iso megapikseleiden määrä ei tee kamerasta hyvää. Puhelimen kameran laadussa on paljon vaikuttavia tekijöitä, mukaan lukien:

  • Pikselikoko
  • ISO-arvo
  • Automaattitarkennus
  • Kameran aukko

Näistä tekijöistä johtuen esimerkiksi 16 megapikselin kamera ei ole automaattisesti laadukkaampi vaihtoehto kuin 12 megapikselin kamera. Ja samat ehdot ja säännöt koskevat niin etu- kuin takakameraakin.

2. Prosessori

Älypuhelimesta löytyvän tehokkuuden ja suorituskyvyn määrittelee pitkälti sen prosessori. Prosessoria voi kutsua ikään kuin puhelimen aivoiksi, ja mitä tehokkaammat aivot ovat käytössä, sitä tehokkaammin ja nopeammin puhelin pystyy “ajattelemaan”.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että älypuhelin pystyy esimerkiksi suoriutumaan tehtävistä nopeammin ja puhelin toimii sulavammin pitkiä aikoja. Samaan aikaan myös multitaskaaminen helpottuu, koska laite ei ala välittömästi pätkimään tai hidastumaan.

Mikäli puhelimella esimerkiksi pelaa paljon, katsoo videoita tai multitaskaa, kannattaa valita laite, jossa on Snapdragon 652 tai Snapdragon 820/821. Jos taas puhelin on kevyemmällä käytöllä, riittää MediaTekin prosessori loistavasti.

Kun miettii tehoa, kannattaa huomioida myös prosessorin ytimien määrä. Perinteinen 1-ytiminen prosessori selviää yhden asian hoitamisesta kunnialla, kun taas 6- ja 8-ytimiset prosessorit voivat hoitaa lukuisia tehtäviä samaan aikaan kunniakkaasti maaliin.

Hyviä esimerkkejä puhelimista, joissa on 6- tai 8-ytiminen prosessori, ovat:

  • Xiaomi 12 Pro
  • Samsung Galaxy S22
  • iPhone 14
  • OnePlus 10 Pro

3. Akku

Kaikissa puhelimissa ei ole samanlainen akku ja pienempi akku voi merkittävästi vaikuttaa siihen, kuinka kauan puhelinta on mahdollista käyttää yhden latauksen voimin.

Akuista löytyvä kapasiteetti kerrotaan aina milliamppeereissa (mAh) ja mitä suurempi luku on, sitä enemmän akulla on kokoa. Mutta vaikka akku olisikin suurempi, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että akku kestäisi kauemmin. Miksei?

Mikäli älypuhelin on esimerkiksi todella tehokas tai sen näytössä on korkea resoluutio, voi akku kulua aivan yhtä pikaista vauhtia kuin sellaisen puhelimen akku, joka on milliamppeereilta pienempi.

Mikäli puhelinta käyttää esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun tai useiden sovellusen käyttämiseen kerralla, tulisi akun koko olla vähintään 3500 mAh. Jos käyttötarve on arkisempi ja selkeästi vähäisempi, on 3000 mAh akku riittävän suuri.

Olipa akku miten pieni tai suuri tahansa, on netin ahkeralla käytöllä merkittävä vaikutus akun kulumiseen. Jos itse on yksi näistä ihmisistä, joka selaa nettiä päivittäin monia tunteja, kannattaa hankkia puhelin hyvällä akunkestolla.

Tällaisissa tilanteissa hyvä vaihtoehto ovat uudet puhelimet, joissa akun koko on jopa 4000 mAh.

Vaihtoehtoisesti omaan luuriin voi hankkia sellaiset suojakuoret, joissa on mukana latausmahdollisuus. Tällöin puhelimen akkua on helppo ladata samalla, kun sitä käyttää.

4. Näytön resoluutio ja koko

Se, millainen näyttö ja resoluutio puhelimesta tulisi löytyä, määrittää pitkälti laitteen käyttötarve. Mikäli älypuhelimella katsoo runsaasti elokuvia ja videoita, muokkaa kuvia tai pelaa, tulisi näytön olla 5,5-6 tuumainen. Revoluution tulisi puolestaan olla Full HD tai QHD.

Yli 6 tuuman näytön omaava puhelin alkaa olla jo melko haastava kantaa mukana. Jos siis puhelinta käyttää esimerkiksi vain sähköpostien selailuun, sosiaalisen median selaamiseen ja viestien lähettämiseen, ovat 5-5,5 tuuman Full HD -näytöillä varustetut laitteet erinomainen valinta.

5. Hinta

Hyvin olennaisessa osassa puhelimen valinnassa on hinta. Kannattaa miettiä ja ottaa tarkemmin selvää, millaisen hintatason puhelimeen omassa taloudessa on varaa. Ei kannata väkisin yrittää ostaa yhä kallistuvia lippulaivamalleja, joiden hinta voi olla jopa 2 000 euroa, jos itsellä on varaa vain noin 700 euron laitteeseen.

Kalliimmissa puhelimissa on se hyvä puoli, että niissä on usein eniten tehoa ja parhaimmat ominaisuudet. Kannattaa kuitenkin miettiä, ovatko nuo ominaisuudet sellaisia, joihin itsellä on oikeasti tarvetta. Onko järkevää ostaa esimerkiksi 1 800 euron puhelinta, jossa on panostettu kameraan, jos ei itse edes ota kuvia?

Ei siis kannata aina katsoa pelkästään kalleimpia puhelimia, vaikka sellaisiin olisikin varaa. Ja nykypäivänä markkinoilla on tarjolla paljon edullisempiakin vaihtoehtoja, jotka sopivat mainiosti arkisempaan käyttöön.

6. Omat preferenssit

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, tulevat omat preferenssit. Kaikilla ominaisuuksilla on toki merkitystä, mutta loppupeleissä kyse on siitä, mitä itse tarvii/toivoo/haluaa puhelimelta. Tärkeintä on siis löytää puhelin, joka sopii juuri sinulle.

Jos on esimerkiksi Apple-tuotteiden fani ja kaikki muut omat tuotteet ovat Applea, ei ole järkevää yrittää vakisin ostaa vaikkapa Samsungin laitetta. Tällöin joutuisi esimerkiksi luopumaan Applen sulavasta käyttökokemuksesta, mikä eri laitteiden välille on rakennettu.

Toisaalta, jos puhelinta ei oikeasti käytä paljon eikä sillä tarvitse suorittaa vaativia tehtäviä, on ihan turha ostaa tietyn merkin uusinta ja kalleinta lippulaivamallia. Varsinkaan, jos sellaiseen ei ole varaa.

Beata