Kuinka hyödyntää parhaiten työpaikan vaihdosta

Työpaikan vaihtaminen on tärkeä vaihe kenen tahansa uralla. Se voi usein avata ovia parempiin mahdollisuuksiin, kuten korkeampaan palkkaan, suurempaan arvostukseen, kasvuun ja jopa työ- ja yksityiselämän tasapainoon. Näiden etujen saavuttaminen edellyttää kuitenkin tarkkaa lähestymistapaa ja strategiaa. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeitä asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon, kun vaihdat työpaikkaa.

Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?

Kun mietit työpaikan vaihtamista, on tärkeää tietää, miksi haluat tehdä sen. Syyn ymmärtäminen auttaa sinua etsimään työpaikkoja, jotka vastaavat tavoitteitasi. Esimerkiksi tyypillisiä syitä voivat olla korkeampi palkka ja terveysetuudet tai halu saada arvostusta ja tunnustusta työstäsi kannustimien kautta.

Lisäksi saatat haluta työpaikan, jossa on kasvumahdollisuuksia. Tällöin sinun kannattaa etsiä yrityksiä, jotka mainitsevat tarjoavansa kasvunvaraa ja koulutusohjelmia. Jos taas aika on suurin huolenaiheesi, saatat haluta työskennellä etänä, jotta voit tasapainottaa henkilökohtaisen elämäsi. Ymmärtämällä, mikä ajaa sinua etsimään uutta työpaikkaa, pystyt tunnistamaan työmahdollisuuksia, jotka tukevat tulevaisuuden suunnitelmiasi.

Tee perusteellista tutkimusta

Aloita työnhaku vierailemalla erilaisilla työnhakusivustoilla, yritysten verkkosivuilla ja erikoistuneilla foorumeilla, jotka liittyvät alaan, jolla haluat työskennellä. Lisäksi voit käyttää hakusuodattimia, joita löytyy esimerkiksi Indeed- ja LinkedIn-sivustoilta, suodattaaksesi työpaikkoja sijainnin, toimialan ja roolin mukaan. Kuitenkin, löytääksesi työpaikan, joka todella tyydyttää sinua, sinun on tutustuttava sen kulttuuriin, mukaan lukien työympäristö, jossa odotetaan työskentelevän, yrityksen johtamisrakenteeseen ja siihen, vastaako se odotuksiasi. Lisäksi voit selvittää, kuinka tyytyväisiä nykyiset ja entiset työntekijät ovat olleet työskennellessään yrityksessä.

Pohdi mennyttä suoriutumistasi

Ennen kuin siirryt uuteen rooliin, sinun on hyvä ottaa aikaa pohdiskella nykyistä työtäsi ja menneitä suoriutumisia. Voit esimerkiksi analysoida omia vahvuuksiasi ja alueita, joissa voit parantaa, tarkastelemalla vanhoja palautteita entiseltä esimieheltäsi. Lisäksi mieti tilanteita, joissa kohtasit haasteita, ja kuinka ratkaisit ne. Tämä auttaa sinua parantamaan tulevaa suoriutumistasi ja estää toistamasta samoja virheitä.

Lisäksi pyri keskittymään saavutuksiisi sen sijaan, että miettisit vain asioita, joissa voisit olla parempi, sillä näin voit osoittaa, miten olet myötävaikuttanut aiemman työpaikkasi menestykseen. Pohdiskelemalla suoriutumistasi voit myös valmistautua keskusteluihin mahdollisten työnantajien kanssa ja asettaa realistisia tavoitteita henkilökohtaiselle kehityksellesi uudessa työssäsi.

Löydä oikea tasapaino henkilökohtaisen elämän ja työn välillä

Jotta löydät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä, sinun on asetettava selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille, esimerkiksi varaamalla aikaa työnteolle, luomalla oma työtila tai määrittämällä, milloin vastaat työnhakutoimistosta saapuneisiin viesteihin. Tämä estää sinua loppuunpalamisesta liian nopeasti nykyisessä työssäsi.

Suunnittele, milloin haluat jättää irtisanomisilmoituksesi

Työstä irtisanoutuminen on todennäköisesti stressaavin osa työpaikan vaihtoa, koska et halua tuntea, että laiminlyöt tehtäväsi tai epäkunnioitat esimiestäsi. Onneksi lukemalla sopimuksesi ja tarkistamalla yrityksen tarvitsema irtisanomisajan pituus voit aloittaa irtisanoutumiskirjeen kirjoittamisen. Koko prosessin ajan pyri kuitenkin säilyttämään positiivinen asenne, jotta voit pitää yllä rakentamiasi suhteita ja pysyä yhteydessä kollegoihisi.

Liity tukiverkostoon

Uranvaihdon aikana ja sen jälkeen vahva ammatillinen sosiaalinen verkosto voi olla suuri tuki, koska et tunne olevasi yksin, kun sinua haastetaan uudessa roolissasi. Voit liittyä verkostoon, joka tarjoaa pääsyn alan erityisryhmiin ja osallistua verkostoitumistapahtumiin, jotta voit olla yhteydessä alan ihmisiin. Lisäksi verkostoituminen voi johtaa hyvien työyhteyksien luomiseen ja antaa sinulle tietoa työmahdollisuuksista yrityksissä, joissa ihmiset työskentelevät.

Liittyessäsi tukiverkostoon yritä myös löytää joku, joka pystyy opastamaan sinua muutoksen aikana. Esimerkiksi joku, joka on työskennellyt alallasi paljon kauemmin kuin sinä, voi tarjota sinulle tietoa trendeistä, hyödyllisiä uravinkkejä ja auttaa sinua aloittamaan uudestaan ammatillisella urallasi.

Harkitse siirtymistä eri toimialalle

Työpaikan etsiminen toiselta alalta tai toimialalta voi tuoda mukanaan uusia haasteita ja tarjota mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun. Esimerkiksi, jos olet henkilöstöjohtaja rahoitusalalla, osaamisesi voi olla hyödyllistä logistiikassa, jossa strateginen henkilöstöhallinto on välttämätöntä. Lisäksi jotkin toimialat yhdistävät työskentelykulttuurinsa hierarkkisen organisaation sijaan, mikä tekee työpaikasta rennomman ja yhteistyöhön kannustavamman. Tämä voi helpottaa sinua näkemään, vastaako uranvaihto tavoitteitasi ja kiinnostuksen kohteitasi.

Työstä ansioluetteloasi

Ansioluettelon päivittäminen on epäilemättä suurin askel kohti työpaikan vaihtoa. Tämä johtuu siitä, että se antaa sinulle mahdollisuuden näyttää, mihin pystyt ja markkinoida itseäsi rekrytoijille.

Päivitä asiaankuuluvat työkokemukset

Varmistaaksesi, että ansioluettelossasi on tuoreimmat tiedot työtehtävistäsi, sinun on tarkistettava ja muokattava jokainen kohta huolellisesti ja varmistettava, että se on relevantti hakemaasi tehtävää varten. Sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota yksityiskohtiin, kuten tehtävänimikkeisiin, aloitus- ja lopetuspäiviin sekä vastuutehtäviisi, jotta ne kuvastavat nykyisiä ammatillisia tavoitteitasi.

Keskity saavutuksiin

Kun tiivistät saavutuksiasi, keskity siihen, kuinka hyvin olet suoriutunut työtehtävissäsi ja onko sinulla ollut muuta koulutusta kyseisiin tehtäviin. Sen sijaan, että listaisit vain tehtäviäsi, korosta, miten olet myötävaikuttanut suurempiin projekteihin, jotka ovat vaikuttaneet esimerkiksi myyntiin tai tuottavuuden kasvuun. Tämä ei vain osoita pätevyyttäsi, vaan antaa myös mahdolliselle rekrytoijalle käsityksen työetiikastasi ja ongelmanratkaisukyvystäsi.

Lisää näkyvyyttäsi LinkedInissä

Jos vietät enemmän aikaa LinkedInissä, altistumisesi rekrytoijille ja työnhaulle paranee huomattavasti. Esimerkiksi, varmista, että päivität työsijaintisi, pätevyytesi ja taitosi vastaamaan viimeisimpiä tietoja. Lisäksi keskity äskettäin hankittuihin koulutuksiin, lisensseihin tai saavutuksiin, jotka tukevat uratavoitteitasi, jotta saat haluamasi työpaikan. Voit myös luoda yhteyksiä alan johtajiin, liittyä ryhmiin ja osallistua keskusteluihin. Kaiken kaikkiaan LinkedIn-profiilisi päivittäminen voi auttaa sinua rakentamaan laajemman ammatillisen verkoston ja lisäämään näkyvyyttäsi työmarkkinoilla.

Kun saat uuden työpaikan, pyri sopeutumaan uuteen rooliisi

Vaikka uuden työn aloittaminen voi olla ylivoimaista, sinun kannattaa suhtautua siihen uutena mahdollisuutena edistää uraasi ja rakentaa ihmissuhteita organisaation sisällä, jotka auttavat sinua saavuttamaan täyden potentiaalisi. Tee parhaasi sopeutuaksesi yrityksen kulttuuriin ja aseta itsellesi tavoitteita ylittää keskeiset suoritusindikaattorit (KPI) ja oppia mahdollisimman paljon. Lisäksi, pyri hakemaan palautetta työstäsi olematta liian tungetteleva kollegoiden tai esimiesten kanssa, mikä jättää sinusta pysyvän vaikutelman ja luo pohjan pitkäaikaiselle kasvulle terveellisessä työympäristössä, jota olet toivonut.

Yhteenveto

Työpaikan vaihdosta parhaan hyödyn saaminen edellyttää strategista suunnittelua, itsetutkiskelua ja aktiivista suhtautumista uratavoitteisiin. Selvitä, mikä motivoi sinua, tee perusteellista tutkimusta, pohdi menneitä saavutuksiasi ja hyödynnä verkostojasi, jotta työpaikan vaihto sujuisi mahdollisimman sujuvasti. Lisäksi varmistaaksesi, että uramuutos johtaa merkitykselliseen ja miellyttävään urakehitykseen, harkitse uusia toimialoja, paranna LinkedIn-näkyvyyttäsi ja päivitä ansioluettelosi asianmukaisesti. Jos pystyt noudattamaan näitä vaiheita, saavutat uratavoitteesi.

Monika