Muuttamisen kynnyksellä: Ensiaskeleet kohti itsenäistymistä

Unelmoitko sinä ensimmäisestä päivästä omassa kodissasi? Ei vanhempien nalkutusta tai kiusaavia sisaruksia. Vastassa on oma koti, oma rauha ja omat säännöt. Et varmasti ole yksin tämän mielenmaiseman kanssa. Ja vaikka kuvitelmasi on ruusuinen, voi todellisuus olla hieman ailahtelevampi kuin mitä uskallat kuvitella. Vastassasi on sinään suuri muutos, jonka polku ei ole mutkaton. Uuteen sopeutuminen vie aikansa, ja vastaan saattaa tulla arvaamattomia tilanteita. Rahallisen vastuun kantaminen voi aiheuttaa taipaleen alkuaikoina ahdistusta tai stressiä, jolloin erilaiset rahoitusvaihtoehdot, kuten Saldo Bank joustoluotto, voivat olla hyvä apu hellittämään ahdinkoa. Saiko tämä vinkki kiinnostuksesi heräämään? Jatka lukemista ja löydä useita hyviä neuvoja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kun otat ensiaskeleesi pois lapsuuden kodin hellästä huomasta.

Uudet ja yllättävät kulut

Kun on pitkään asunut kotona, ei aina huomaa mihin kaikkeen sitä kotitaloudessa kuluu rahaa, sillä vanhemmat hoitavat kaikki 'tylsät' ostokset. Kun muutat asumaan yksin, sinä tulet olemaan se, joka maksaa vessapaperirullat, täyttää jääkaapin ja hoitaa laskut. Saata nyt jo pohtia, että mitä kaikkia kuluja voi tulla yksin asuessa vastaan. Ensimmäinen yllättävä kustannus saattaa olla takuuvuokra, joka on usein yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruinen ja toimii vakuutena vuokranantajalle. Kyseisen summan saa takaisin jos vuokra-asunto on pysynyt samassa kunnossa vuokrasopimuksen päätyttyä. Laskut, ovat toinen suuri shokki monelle ja usein nuoret saattavat unohtaa erilaisten sähkö-, vesi- ja lämmitysvaihtoehtojen kulujen tarkistamisen ja kilpailuttamisen. Kun on aikasi muuttaa omaan kotiin, älä hätäile vaan vertaile rohkeasti palveluntarjoajien tarjouksia ja kysy apua, jos et ymmärrä tiettyjen sopimusten ehtoja tai jokin jää epäselväksi.

Budjetin rakentaminen

Tuntuuko, että numerot eivät pysy täysin hallinnassa ja rahallinen tilanne tuntuu hieman ahdistavalta. Tätä ahdinkoa varten on budjetointi luotu. Joten kynä ja paperi käteen, tai tietokone auki - budjetin rakentaminen alkaa menojen ja tulojen tarkalla ja selkeällä määrittämisellä. Menoihin kuuluu vuokra, elintarvikekulut ja vakuutukset sekä muut vapaa-ajan kulusi, kuten vaikkapa kuntosali jäsenyys tai ravintolassa käynti. Tuloja ovat palkat, sekä mahdolliset valtion tarjoamat tuet, sijoituksesi ja säästösi. Luokittele menosi kategorioihin, kuten asuminen, yleishyödylliset palvelut, ruokaostokset, liikenne ja viihde, ja merkkaa ylös kuinka paljon kuukaudessa käytät kyseisiin menoihin rahaa. Tämän jälkeen vertaile menojesi summaa tulojesi määrään ja varmista, että tulot kattavat menosi. Kun olet luonut alustavan budjetin, voit seurata rahankäyttöäsi tarkasti esimerkiksi budjetointityökalujen tai -sovelluksien avulla, joihin voit kirjata kaikki taloustapahtumasi elokuvalipuista aina vuokran maksuun asti. Tarkastele säännöllisesti rahankäyttöäsi ja jos huomaat, että käytät 'turhiin' ostoksiin rahaa, voit pohtia olisko budjetin kannalta parempi jättää jotkut menot pois listalta. Kun budjetointi on takataskussa, voit mietti myös säännöllisiä sijoituksia – vaikka ne olisivatkin vain pieni osa kuukauden tuloista – voivat pitkällä aikavälillä kasvattaa merkittävää nettovarallisuutta ja näin luoda itsellesi taloudellista turvaa.

Asunnon etsintä ja valinta

Asunnon etsintä on usein jännittävää ja hauskaa puuhaa. Hauskuuden keskellä ei kuitenkaan kannata unohtaa käytännön asioita ja fiksujen päätösten tekoa. Kun etsit uutta kotiasi, keskity asunnon ulkonäön lisäksi sen sijaintiin ja yleiskuntoon, vuokran suuruuteen, asuinalueen turvallisuuteen ja lähellä olevien palveluiden tarjontaan. Pohdi tarkkaan mikä on sinulle tärkeintä ensiasunnon kohdalla. Haluatko olla lähellä työpaikkaasi vai kaipaatko suurta tilaa, jossa voit liikkua ja oleskella rennosti. Ensiasunto on harvoin täydellinen, joten kompromisseja on usein tehtävä. Kun tiedät mikä on sinulle tärkeintä, osaat tehdä parhaan päätöksen sen suhteen mistä olet valmis luopumaan. Voi olla, että hyväksyt esimerkiksi suuremman matkan keskustaan, lähellä olevien ulkoilumahdollisuuksien vuoksi, koska sinulla luonnon läheisyys on keskustan vilskettä tärkeämpi. Asunnon fyysisten ominaisuuksien lisäksi on hyvä pohti myös asunnon kuluja ja tarkistaa asunnon ympäristötehokkuuden ja energiatodistukset, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi kuukausittaiseen kulutukseen ja niiden aiheuttamiin kustannuksiin. Jos ympäristön arvot sinulle tärkeät, muista myös tarkistaa asunnon tarjoamat kierrätysmahdollisuudet ja julkisen liikenteen saavutettavuus, sillä ne vaihtelevat suuresti taloudesta riippuen, Loppuun varmista vielä, että teet sopimuksen luotettavan vuokranantajan kanssa, joka asettaa selkeät sopimusehdot ja tarjoaa tarvittavan tuen muuttoa varten.

Muuttopäivä ja sen valmistelu

Muuton suunnittelua ei kannata aliarvioida. Kyseessä on jännittävä, mutta usein myös stressaava tapahtuma, joka vie hurjasti energiaa. Suunnittele päivä tarkasti ja pakkaa tavarasi fiksusti. Ennen kuin muuttopäivä koittaa, on tavarat pakattava bokseihin ja kasseihin. Tämä on oiva tilaisuus antaa käyttämättömät vaatteet tai esineet hyväntekeväisyyteen tai myydä eteenpäin. Pakkaa tavarasi siten, että tiedät mitä mistäkin boksista tai kassista löytyy - kirjoita esimerkiksi lappuja, jotka avaavat boksin sisällön. Näin vältyt sekaannuksilta muuttopäivänä ja tiedät suoraan mihin huoneeseen viedä boksit kun siirrät ne muuttoautosta uuteen asuntoon. Varaa muuttopäivälle tarpeeksi aikaa ja pyri suunnittelemaan kuinka siirrät tavasti vanhasta asunnosta uuteen - onko sinulla auto käytössä vai joudutko käyttämään julkista liikennettä? Pue päälle mukavat kengät ja vaatteet jossa on hyvä liikkua, ja kääri hihat ylös. Älä suinkaan yritä selviytyä taakasta yksin, vaan pyydä apua perheeltä ja ystäviltä. Muista, että itsenäistyminen ei tarkoita yksinäistymistä, ja läheisten apu on aina kannttavaa ottaa vastaan.

Uuden arjen aloittaminen

Kun muutto on saatu päätökseen ja uusi arki alkaa hahmottua, on tärkeää pitää yllä sosiaalisia suhteita ja rakentaa uusia. Uuteen arkeen sukeltaminen saattaa omassa mielikuvituksessa tuntua ihanan hattaraiselta, mutta todellisuudessa voi muutto uuteen ympäristöön olla yksinäinen kokemus. Ystävät saattavat asua kauempana kuin aikaisemmin ja ympäristö voi tuntua vieraalta. Tästä syystä aktiivinen osallistuminen esimerkiksi paikallisiin kerhoihin tai harrastusryhmiin voi auttaa sinua sopeutumaan uuteen alueeseen ja luomaan uuden sosiaalisen verkoston. Käy tutustumassa oman alueesi palveluihin, kuten ravintoloihin ja kahviloihin ja nauti niiden antimista samalla kun teet uudesta tutumpaa. Älä myöskään unohda, luoda omasta tilastasi aitoa kotia. Käytä aikaa asunnon personalisointiin omilla tavaroillasi ja sinua ihastuttavalla sisustuksella, jotta voit luoda sellaisen tilan, jos sinun on aidosti hyvä olla.

Henkinen hyvinvointi muuton keskellä

Käytännön asioiden lisäksi kotoa pois muuttaminen edellyttää myös henkistä valmistautumista ja kasvua. On luonnollista, että koet erilaisia tunteita, kuten jännitystä, pelkoa tai nostalgiaa muuton lähestyessä ja ensimmäisten kuukausien aikana. Älä säikähdä tunteitasi, vaan annan niiden elää - itke jos itkettää ja kerro ystävälle jos uudet kuvioit alkavat ahdistamaan. Muista myös, että vaikka siirryt kohti uusia tuulia, ei vanhoja tuulia tarvitse unohtaa. Käy moikkaamassa vanhempia ja ylläpidä ystävyyssuhteitasi, vaikka se vaatisi hieman enemmän suunnittelua kuin aikaisemmin. Arjen haasteita tulee myös varmasti vastaan, ja yksin asuessasi tuki ei ole oven toisella puolella odottamassa. Muista kuitenkin, että vaikka tuki ei ole fyysisesti samassa tilassa, on se aina saatavilla. Ystäviltä, perheeltä tai mielenterveysalan ammattilaisilta voi tarvittaessa saada vinkkejä ja selviytymiskeinoja epävarmuuden tai koti-ikävän hetkinä. Samoin voit saada apua myös ihan vain arjen käytännön kommelluksiin, kuten kodinkoneiden rikkoutumisiin tai muihin yllättäviin tilanteisiin, niin internetistä kuin myös lähipiiriltä.

Monika